Poprask na trhu s kryptoměnami. Peking zakázal všechny transakce

Zahraniční 24. září 2021 | 12:28 — Ilona Cílková
Bitcoin a další kryptoměny dnes citelně oslabují. Čínská centrální banka totiž prohlásila všechny transakce související s kryptoměnami za nezákonné. Jde o dosud nejsilnější signál Pekingu, že vůči kryptoměnové komunitě hodlá rázně vystupovat.
Čínská centrální banka prohlásila všechny transakce související s kryptoměnami za nezákonné / Depositphotos

Čínská centrální banka v příslušném stanovisku uvedla, že žádná z kryptoměn, tedy ani bitcoin či tether, nepředstavuje zákonné platidlo a nemůže být součástí peněžního oběhu. Všechny transakce s kryptoměnami, včetně služeb poskytovaných burzami mimo kontinentální Čínu čínským občanům, centrální banka zapovídá jakožto nepovolenou finanční aktivitu.

Bitcoin se v reakci na informaci o stanovisku čínské centrální banky propadl o necelých pět procent. To v jeho případě není nijak mimořádný pokles. Další propad lze ovšem očekávat, ruku v ruce s tím, jak bude trh celosvětově zprávu postupně absorbovat. Ztrácejí také další kryptoměny, včetně druhé nejvýznamnější, etheru.

Čína představuje z globálního hlediska klíčový kryptoměnový trh. Investoři do kryptoměn však nemohou pokládat krok čínských úřadů za zcela nečekaný, neboť Peking proti celé tamní technologické sféře postupuje restriktivněji již od druhé poloviny loňska.

Bitcoin přestal být zajímavý už i pro mladé lidi. Vadí jim značná nestabilita jeho cenového vývoje, jakou lze pozorovat i právě v těchto dnech. Mileniálové objevují kouzlo stabilnějších investic typu zlata. Vyplývá to z šetření, které mezi takzvanými mileniály a zástupci Generace Z uskutečnila britská státní mincovna, Royal Mint.

Dvě třetiny respondentů, lidí narozených v roce 1980 a později, se od bitcoinu odvrací. Stejně tak narůstá jejich nedůvěra k takzvaným „memovým akciím“. To jsou akcie, které popularizuje třeba virální kampaň na sociálních sítích, i když k tomu třeba ani není fundamentální důvod, tedy objektivní ekonomické, finanční či investiční opodstatnění. Nová měna budí emoce. Politici se bojí, že bude financovat terorismus.

Zdroj: reuteurs.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu