Dusno by se dalo krájet. První budu mluvit já, utřela Maláčová svoji vládní kolegyni

Domácí 20. září 2021 | 16:35 — Ilona Cílková
Tripartita se dnes neshodla na konečném zvýšení platů pracovníků ve státní sféře. Informoval o tom na twitteru předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Atmosféra na následné tiskové konferenci byla dnes opět vyostřená.
Další 3 fotografie v galerii
Reálná inflace je 6 procent, tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová / Foto: ČSSD

Zaměstnancům veřejné sféry by měl podle premiéra Andreje Babiše výdělek vzrůst přidáním 1400 korun do tarifů. „Platy by se měly navýšit o inflaci," řekl po jednání se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Podle ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové je ale reálná inflace 6 procent. Odbory a sociální demokraté proto žádají růst mezd o 6 procent a plošnou formu nárůstu o tři tisíce korun.

ANO ale počítá s růstem o 3,5 procenta. Ministryně financí Alena Schillerová slova o šestiprocentní inflaci odmítá a hájí odhad 3,5 procenta s odvoláním na experty ministerstva financí. Odvolávala se i na to, že byla zrušena superhrubá mzda, což se promítlo do platů zaměstnanců.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula po jednání uvedl, že se nad návrhem na růst o šest procent, nebo na paušální přidání o 3000 korun měsíčně sejdou experti odborů a ministerstva financí. Návrh premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše, který skýtal zvýšení platů o 3,5 %, označil Středula za neakceptovatelný.

Podle premiéra Andreje Babiše by pak bylo nejlepší, aby o navýšení minimální mzdy rozhodla až příští vláda po volbách.

Podle ekonomů mzdy v Česku rostly po očištění o inflaci meziročně nejvýrazněji minimálně od roku 1997, konkrétně o 8,2 procenta. Již nynější přidávání je neudržitelné a vysoce předčí růst mezd v soukromé sféře. Stav, kdy výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé, v níž dokonce někde i klesají, je zvláště v době těsně po prudkém ekonomickém propadu zcela neudržitelný. Fakticky se totiž platy ve veřejné sféře platí z daní sféry soukromé, nebo z dluhu, což jsou ovšem jen budoucí daně sféry soukromé.

Atmosféra na tiskové konferenci byla dnes opět vyostřená. Mluvčí vlády vyzvala Schillerovou, aby promluvila na úvod. Slovo si ale vzala Maláčová. Řekla, že její vládní kolegyně má sice v kabinetu jako vicepremiérka vyšší postavení, ale v tripartitě je jako její místopředsedkyně výš ona, takže bude mluvit první. Vyjádření k jednotlivým tématům provázely slovní přestřelky.

Mezi ministryněmi Janou Maláčovou a Alenou Schillerovou panují dlouhodobě neshody. Novináři byli minulý týden svědky nezvyklého incidentu. Maláčová totiž přímo na vládní tiskové konferenci kárala Schillerovou, která si hrála s mobilem a zrovna když Maláčová mluvila. „Paní ministryně facebookuje, tak ztlumí mobil," obrátila se Maláčová  na Schillerovou, která už měla za sebou své vystoupení na vládní tiskové konferenci. „Dobře, výborně," dodala ještě Maláčová. Uděláme všechno proto, aby se ODS nedostala do vlády, říká Maláčová a prozradila, z čeho má opravdu strach.

Zdroj: mfcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu