Spory o testování naočkovaných. Experti mají jasno

Domácí 18. září 2021 | 07:11 — Ilona Cílková
Dosažení kolektivní imunity v populaci jsme zřejmě vzdáleni na hony. Podle expertů může fungovat jen v případě proočkovanosti celé planety. A to je v nejbližších měsících nereálné. S přibývajícími čísly nakažených se také stále častěji zmiňuje návrat povinnosti testování i pro očkované jedince.
Další 3 fotografie v galerii
Proti testování očkovaných se rázně postavil premiér Andrej Babiš / Depositphotos

Toho, že ani Česko nemusí dosáhnout kolektivní imunity, se obávají i experti. Zvláště ve spojení s nedostatečnou proočkovaností populace. V Česku je zatím naočkovaných 55 % populace a zájem o vakcinaci stále klesá. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky stále není očkováno více než 400 000 seniorů nad 60 let. Dosud si nechalo vakcínu aplikovat 80 procent populace v tomto věku a nových zájemců už výrazně ubývá. V polovině července tvořily jim podané dávky skoro pětinu ze všech aplikovaných, od konce srpna už je to jen desetina.

Odborníci upozorňují, že očkování chrání před těžkým průběhem onemocnění. „Všechny schválené vakcíny poskytují velmi silnou ochranu před těžkým onemocněním, hospitalizací i úmrtím. Kromě toho se po očkování snižuje pravděpodobnost přenosu viru. Očkování zaručuje i částečnou ochranu ostatních," uvedl biochemik Jan Trnka, přednosta Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty UK v rozhovoru pro Český rozhlas.

S přibývajícími čísly nakažených je podle Ladislava Duška z Ústavu zdravotnických informací a statistiky reálný návrat povinnosti testování i pro očkované jedince. „Pokud by nynější nová vlna nákazy covid-19 během podzimu výrazně zesílila, tak jako v některých jiných evropských zemích, lze očekávat, že bude povinnost testování znovu zavedena i u očkovaných jedinců," uvedl Dušek v debatě expertů k otázkám ohledně vakcinace na Ostravské univerzitě. Stejného názoru je i epidemiolog Rastislav Maďar. „Pokud by se to u nás začalo tímto způsobem zvedat, tak se určitě k něčemu takovému přistoupí," připustil děkan tamní univerzity.

Proti testování očkovaných se ale rázně postavil premiér Andrej Babiš. „V každém případě testování očkovaných je blbost, je to úplně mimo," uvedl. Že se s testováním lidí, kteří jsou proti covidu očkovaní, nepočítá, řekl ve středu na tiskové konferenci také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zdůvodnil to tím, že pravděpodobnost, že sebe nebo jiného nakazí, je násobně nižší.

Studie z USA a Velké Británie ovšem ukazují, že virová nálož u nakažených variantou delta může být stejná u očkovaných i neočkovaných. Podle Trnky je právě testování důležitou součástí boje s covidem: „Konec plošného testování znamená zavírání očí před celkovým obrazem pandemie. Počty nakažených stoupají, ale stoupaly by víc, kdybychom víc testovali." Docent Trnka vidí cestu v důsledné kontrole platných nařízení. „Nechat to na lidech a říct, ať se každý zařídí podle sebe a my to nebudeme vymáhat, je riskantní strategie, která se nám vždy vymstí," varuje.

Trnka je zároveň přesvědčen, že kolektivní imunita je nedosažitelný cíl. Fungovat může jen v případě proočkovanosti celé planety. Čtvrtá vlna začala. Experti řekli, kdy nás čeká povinné očkování.

Zdroj: dvojkarozhlas.cz, koronavirus.mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu