Čtvrtá vlna začala. Experti řekli, kdy nás čeká povinné očkování

Domácí 15. září 2021 | 10:15 — Ilona Cílková
Konec pandemie v Čechách se zatím nekoná. Podle odborníků musíme očkovat, jinak budou lidé zase umírat. Je na pořadu dne povinné očkování proti covidu? Odborníci nevylučují, že by mohlo nastat v případě, že se v Česku opět zvedne podobná vlna koronaviru jako v únoru.
Další 3 fotografie v galerii
Konec pandemie se nekoná / Depositphotos

Vyhazov ze zaměstnání, vysoké pokuty, zákaz vstupu do restaurací či nemožnost použití veřejné dopravy. To je jen krátký výčet omezení pro neočkované v nejrůznějších státech světa. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ovšem několikrát ubezpečil, že za této vlády nebude žádné povinné očkování, a to ani zdravotníků. „Zavést povinné očkování je poměrně významný krok, pravděpodobně by kvůli tomu musel být změněn i zákon o veřejném zdraví. Jestli se někdy dostaneme s očkováním proti covidu k té povinnosti, samozřejmě možné to je v budoucnu, ale nemyslím si, že je to otázka současné doby. Tato otázka nyní na stole není," řekl před časem ministr Vojtěch.

Tlak na povinné očkování sílí a sílit bude. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška covid už ze společnosti nikdy nezmizí. Spolu s proočkovaností společnosti by však měla pandemie ustupovat. Problém je, že zájem o očkování stále upadá. Plné očkování má asi jen 54 procent lidí. „V počtech podaných dávek jdeme dolů a teď musíme udělat něco, co to zlomí. Pokud se rozjede epidemie, lidé budou zase umírat, varoval.

Experti se nemohou shodnout, zda by mělo být očkování povinné, alespoň v některých segmentech. K povinnému očkování zdravotníků již přistoupila například Francie. Americký prezident Joe Biden zašel ještě dál a všem federálním zaměstnancům nařídil, aby podstoupili vakcinaci. V USA je v současné době situace velmi vážná a zvedá se tam nová vlna pandemie. „O tom bych klidně diskutoval i v Česku, možná bych byl pro," uvedl hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. 

K plošnému povinnému očkování všech občanů je ale zdrženlivý. „Říct lidem, že se musí oočkovat? Za komunismu bylo očkování povinné. A ve společnosti to spíš vyvolalo protireakci," konstatoval v pořadu televize CNN Prima NEWS. Na druhou stranu připustil, že pokud by se v Česku znovu výrazně zhoršila situace, pak by téma mohlo být opět na stole. „Když bychom byli v situaci jako v únoru, kdy nám umírali lidé a byly přeplněné nemocnice, pak bychom mohli přistoupit k povinné vakcinaci," uvažuje Smejkal.

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra povinnému očkování stejně neutečeme. „Milí odmítači očkování. K dosažení kolektivní imunity i v zimě bude třeba proočkovat přes 90 procent populace. Takže očkování bude nakonec povinné a vás stejně nemine," uvedl Flegr na Twitteru. Situace v Česku vzbuzuje obavy. Proti deltě může zafungovat DNA vakcína, říká biochemik.

Zdroj: mzcr.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu