Zdražování potravin nebere konce. U oblíbené pochutiny dokonce hrozí, že na jaře zmizí z pultů

Domácí 16. září 2021 | 15:21 — Ilona Cílková
Pokud máte rádi med, nakupte si pár sklenic do zásoby. V brzké době se předpokládá zdražení medu až o pětinu. A nejenže brzy výrazně zdraží, ale na jaře už možná ani nebude.
Další 3 fotografie v galerii
Med v českých obchodech během krátké doby zdraží zhruba o pětinu / Depositphotos

Nedostatečná podprůměrná produkce letošního českého medu kvůli chladnému jaru a meziroční navýšení velkoobchodních cen na světových trzích o 30 procent. To jsou hlavní důvody, proč med v českých obchodech během krátké doby zdraží zhruba o pětinu.

Dalším důvodem je jeho nedostatečné množství vyprodukovaného v Česku a velmi výrazná poptávka, která převyšuje nabídku. Kvůli aktuální nelehké situaci lze dokonce očekávat, že své podnikání ukončí zhruba 10 procent evropských zpracovatelů. Prudké navýšení velkoobchodních cen ustojí jen silné firmy s dostatečnou finanční rezervou. Takový vývoj očekává v nadcházejících měsících společnost Medokomerc, největší výkupce a distributor medu v České republice. Zásoby medu Medokomercu vydrží podle vedení firmy do jara. Poté očekává, že v maloobchodech nebude med skoro žádný.

„Aktuální situaci definuje malá produkce a velká poptávka. Pokud budeme aktuální stav na světových trzích posuzovat poptávkou, tak nám globálně chybí 20 procent dodávek medu. Situace nemůže mít jiný výsledek, než celosvětové snížení spotřeby," řekl Milan Špaček, jednatel Medokomercu. Dále upozorňuje, že se zdražení medu letos týkalo nejprve států na jižní polokouli a v létě pak ve velmi podobném rozsahu zasáhlo severní polokouli. Druhou fázi zdražování medu v českých obchodech je možné očekávat na začátku příštího roku, kdy se do cen budou promítat vyšší ceny obalů. V současné době dodavatelé obalů avizují zdražení od ledna v rozmezí 10 až 50 procent.

Skladové zásoby zpracovatelů medu v Evropské unii jsou momentálně na velmi nízkých úrovních. Na základě aktuálního vývoje pak Špaček odhaduje, že nákup medu zpracovateli bude letos v Evropě ukončen o několik měsíců dříve, než je obvyklé. Postupem času totiž nebude už co nakupovat.

Spotřebitel by si měl dát pozor na pančovaný med. Jak vyplývá z šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, je med jednou z nejčastěji falšovaných potravin na českém trhu. Nekalí výrobci hřeší například nepovoleným přidáváním barviv či sladidel. V obchodě falšovaný med rozpozná obtížně i zkušené oko včelařovo. Signálem falešného medu je například to, když se ve sklenici část medu usadí a zkrystalizuje, zatímco jiná část medu zůstane tekutá. Jistotu tak představuje jedině nákup medu přímo od prověřeného včelaře nebo od zavedené značky. Ovšem právě kvalitní med od malých dodavatelů nyní raketově zdražuje. Takový cenový skok tu dlouho nebyl. V Česku nebývale zdraží pečivo.

Zdroj: szpi.gov.cz, faei.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu