Námluvy pokračují. S ANO se dokážeme dohodnout, říká Okamura. Má to ale jeden háček

Domácí 16. září 2021 | 14:37 — Ilona Cílková
Tomio Okamura chce po volbách jednat se všemi stranami, které se dostanou do Sněmovny. Není však možné jednat s Piráty, kteří chtějí přijímat migranty a euro. Program je podle jeho slov až příliš rozdílný.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Okamury by Andrej Babiš neměl být dále premiérem / Foto: SPD

Tomio Okamura chce jednat s každým, kdo bude ochotný prosazovat priority SPD. Podle něj by ale Andrej Babiš už neměl být dále premiérem. „Jeho podpora klesla, nemá to logiku," sdělil Okamura v pořadu Rozsřel. Hnutí ANO by v případě výhry mělo vybrat jiného premiéra. 

Velkým tématem před volbami je pandemie covidu-19. Jak se staví k možnosti povinné vakcinace v České republice? Podle předsedy SPD by mělo být očkování dobrovolné. Do prevence bychom podle něj měli zapojit hlavně praktické lékaře, kteří své pacienty znají a vědí, kdo je v ohrožené skupině. Vir tady je a bude. „Neměli bychom lidi zavírat. Pojďme se soustředit jen na ohroženou skupinu lidí. Lockdown už nikdy," uvedl Okamura a připomenul, že poslanecký klub SPD jako jediný hlasoval proti pandemickému zákonu. 

Okamura se netají tím, že by rád vystoupil z NATO i z Evropské unie. „Chceme, aby občané mohli hlasovat o všech otázkách. Museli by si sesbírat 100 000 podpisů, to rozhodne o důležitosti tématu," uvedl. „Nebude o věcech rozhodovat Okamura, budou rozhodovat občané," dodal. Pro něj samotného bylo členství v EU velkým zklamáním. „Ano, jsem pro vystoupení České republiky z Evropské unie," potvrdil šéf hnutí v Rozstřelu. „Do roku 2058 jsme se zadlužili. Není to záchranný balíček, je to dluhový balíček," uvedl. Dříve či později se podle jeho slov Evropská unie stejně rozpadne.

Tématem pořadu byla i kvalita a cena potravin. Před časem sklidil kritiku jarmark SPD, který je součástí předvolební kampaně. Ten má ukázat, jak by tuzemské potraviny mohly být levné. Podle SPD je zdražují hlavně zahraniční obchodní řetězce, jež stlačují ceny českých výrobců a samy si pak zvedají svoje marže, a tedy i zisky. Okamura na letáku s levným jídlem, který je k dostání na jarmarku, zároveň slibuje, že ho vrátí i do supermarketů.  

Když je na trhu česká konkurence, ceny se podle lídra SPD snižují dolů. „Dříve byla česká jablka za 40 Kč za kilo. Když byla dovozová, zvýšila se cena na 90 Kč za kilo," řekl. I český květák byl podle něj levnější, poté ho vystřídalo dovozové zboží. „Velcí producenti, kteří dodávají do velkých obchodů, se na nízké ceny dostat mohou," vysvětlil. Podle jeho slov hnutí produkty nijak nedotovalo. Poprask na politické scéně? Rodí se nová vládní spolupráce. Její obrysy jsou stále jasnější.

Zdroj: idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu