Pár týdnů před volbami hnutí Ano navyšuje náskok. Do sněmovny by se nedostalo více stran, než se čekalo

Domácí 12. září 2021 | 13:10 — Ilona Cílková
Sněmovní volby by podle volebního modelu STEM nyní vyhrálo hnutí ANO před koalicemi Spolu a Pirátů se STAN. Informovala o tom v neděli CNN Prima NEWS na základě průzkumu agentury STEM z přelomu srpna a září.
Další 3 fotografie v galerii
Hnutí ANO navyšuje svůj náskok / Depositphotos

Na začátku září by získalo nejvíce hlasů hnutí ANO, a to 32,4 procenta. Druhá by skončila koalice Spolu s 20 procenty a třetí společná kandidátka Pirátu a Starostů s 18 procenty. ČSSD by se nedostala do Sněmovny. Koalice Pirátů a Starostů potvrdila letní oslabení, zatímco hnutí ANO se vyšvihlo do čela.

„Vládní hnutí ANO stvrdilo v modelu STEM pozici nad 30 procent, kam se po delší době vrátilo v srpnu," konstatuje podle CNN Prima NEWS agentura STEM. ANO, které v poslední době posiluje pozici na první příčce volebních průzkumů, by dostalo konkrétně 32,4 procenta hlasů. Druhé Spolu by mělo 20 procent a třetí Piráti se STAN 18 procent hlasů.

KSČM by se s 5,4 procenty ještě do Poslanecké sněmovny dostala. Naopak ČSSD se 4,4 procenty by potřebné pětiprocentní kvorum těsně nepřekonala. „ČSSD se v aktuálním měření opět nachází pod pětiprocentní hranici, její vstup do sněmovny však zůstává otevřený," uvedla agentura STEM. Ve srovnání s předchozím průzkumem STEM ze srpna zvýšilo ANO náskok na dvě zmíněné koalice na druhém a třetím místě. 

V předešlém průzkumu STEM ze srpna získalo ANO zhruba 31 procent hlasů, Spolu téměř 22 procent a Piráti se Starosty skoro 19 procent. V průzkumu STEM z konce června mělo ANO jen asi 27 procent, zatímco tehdy druzí Piráti a STAN 24 procent, a v průzkumu z dubna dokonce ještě Piráti a Starostové vedli s 27,9 procenta.

Podobně jako ANO oproti předchozímu průzkumu posílilo i hnutí Svoboda a přímá demokracie, a to z 11,2 na 11,8 procenta. Mírně naopak klesla podpora komunistů z 5,8 na 5,4 procenta.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, nikoli v koalicích, tak by volby nyní podle průzkumu agentury STEM opět vyhrálo hnutí ANO s 32,7 procenta. Druhá by skončila SPD s 11,8 procenta. ODS by samostatně získala 11,5 procenta, Piráti 11,4 procenta. Následovaly by hnutí STAN s 6,9 procenta a KSČM 5,5 procenta. Do sněmovny by se nedostaly ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL.

Strana Trikolóra, Svobodní, Soukromníci má podporu 3,3 procenta. Mírně kleslo hnutí Přísaha Roberta Šlachty. „V září by se do Sněmovny pravděpodobně nedostalo ani při zohlednění výběrové odchylky," podotýká STEM. Přísaha má v průzkumu 2,2 procenta.

„Více než polovina lidí si pro hypotetické zářijové volby dovede vybrat stranu, koalici či hnutí, kterému by dala hlas. Dalších 11 procent je odhodláno k volbám nedorazit. Zbývající přibližně třetina si není svou účastí či možnou volenou stranou jista," uvedla dále agentura STEM. Strany by neměly propadat nadšení. Volebními výsledky může zamávat jedna drobnost, varuje politolog.

Zdroj: stem.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu