Zapomeňte na levné cestování. Benzín zdraží až na dvojnásobek dnešních cen

Domácí 10. září 2021 | 08:05 — Ilona Cílková
Ceny pohonných hmot neustále rostou. Ve srovnání s minulým rokem je benzín dražší až o šest korun a nafta o více než čtyři koruny. Podle ekonomů můžeme čekat, že po volbách se ceny opět výrazně zvýší.
Další 3 fotografie v galerii
Ceny pohonných hmot začnou prudce šplhat vzhůru / Depositphotos

Až o 70 centů, tedy přibližně o 18 korun, by mohl už za pár měsíců zdražit každý litr benzinu a nafty prodaný na německých čerpacích stanicích. Důvodem je pomalé plnění vládních cílů v oblasti emisí oxidu uhličitého.  Německá média v čele s magazínem Focus a deníkem Handelsblattse dostala k zatím internímu materiálu německé vlády „Projektionsbericht“, který konstatuje, že Německo výrazně zaostává za vlastními klimatickými cíli i Pařížskou dohodou o klimatu. Projektionsbericht zveřejňuje německá vláda každé dva roky. Mimo jiné informuje i o plnění klimatických cílů a navrhovaných opatřeních v této oblasti.

Riziko zdražení stoupá i v České republice. Pokud by v německých volbách zvítězila strana zelených, budou se rychle zvyšovat ceny i u nás.  „Německo bude zemí s nejdražším benzínem v celé Evropě. Při současných cenách může v přepočtu stát i 75 korun za litr, to je velká darda i na Němce. A mělo by to neblahý vliv i na českou ekonomiku, která je s německou úzce provázána," upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda.

Také Česká republika se zavázala k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 a pokud chce tento slib naplnit, bude muset zvyšovat daně. „Myslím, že hned po našich volbách, zvlášť, pokud uspějí Piráti a Starostové, se můžeme dočkat zvyšování spotřební daně z minerálních olejů. Bude se to vysvětlovat ekologií i potřebou zalátat díry v době pandemie," myslí si Kovanda.

Podle ekonoma tak na letošní léto budeme vzpomínat jako na dobu, kdy se levně cestovalo. „V budoucnosti si chudší a nižší vrstvy nebudou moci dovolit individuální cestování," komentuje situaci ekonom.

Tlak na přechod na elektromobilitu sílí. Trend v EU je jednoznačný a půjde-li to tímto způsobem dál, je možné, že některá opatření se zavedou i v ČR. Města by v budoucnu mohla zakazovat vjezd automobilům se spalovacími motory právě na úkor elektromobilů, ty by naopak měly vjezd umožněn. Chystá se enormní zdražení benzínu.

Zdroj: handelsblatt.com, lukaskovanda.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu