Maláčová vyrazila do boje za záchranu ČSSD. Reakce Kalouska na sebe nenechala dlouho čekat

Domácí 06. září 2021 | 09:45 — Ilona Cílková
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vytáhla do boje za záchranu sociální demokracie. Lidé s vyššími příjmy by měli platit vyšší daně. Podle političky by bylo nejlepší zdanění bytů, vyšší zdanění firem anebo navýšení daně majetkové.
Další 3 fotografie v galerii
Maláčová by chtěla zdanit byty i některé příjmy / Foto: ČSSD

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové se stamiliardové schodky státního rozpočtu nedají vyřešit omezením na straně výdajů, místo toho je třeba navýšit příjmy z daní. Maláčová má za to, že výdaje prohloubila především koronavirová pandemie a není vinou chybného úsudku členů vlády. „Dají se ušetřit jednotky miliard, ale my máme stamiliardový problém," řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy k výdajům státu. Peníze plánuje ministryně získat úpravou daňového systému.

Podle Maláčové je potřeba více zdanit byty. „Jsme v krizi bydlení, tak by byty měly sloužit k bydlení, a ne k investicím. A to se dá dobře regulovat přes daňová incentiva. Bylo by to od čtvrtého bytu výše, asi jediná osoba nepotřebuje k bydlení čtyři byty. Bylo by to v řádu jednotek procent, tak jak je to běžné na západ od nás," uvedla ministryně. 

Maláčová původně navrhovala vyšší zdanění už od třetího bytu. „Argument byl, že máte vlastní byt, pak možná chatu a možná ještě byt pro děti. Tak abychom nebudili nějaké vášně, protože to má opravdu cílit na investory a spekulanty, kteří jich mají desítky nebo i stovky," řekla politička.

Ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD by ráda zvýšila i daň z příjmu u fyzických osob. To by se nemělo týkat lidí s výdělkem do zhruba trojnásobku průměrné mzdy, ta je aktuálně necelých 110 tisíc korun. Podle ní je nehoráznost, aby nadnárodní koncerny platily méně než třeba menší české podniky. „U těch největších firem si myslím, že 25 procent by se dalo považovat za normální. My nejsme komunisti, kteří chtějí snad 60 procent," uvedla ministryně.

Na slova Maláčové reagoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Prozradím vám tajemství. Lidé s vyššími příjmy a více byty vyšší daně platí. Často řádově vyšší než ti, kteří daně neplatí skoro žádné, ale konzumují stejné veřejné služby. Když odejdou platit jinam, zůstane vám tady jenom přerozdělování bídy," reagoval na slova ministryně na twitteru. Slib stíhá slib. Hnutí ANO nezavede superhrubou mzdu ani euro. A jedna perlička nakonec.

Zdroj: seznamzpravy.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu