Hrozba na obzoru. Expert popsal, kdy můžeme v Česku čekat masivní vlnu

Domácí 02. září 2021 | 08:27 — Ilona Cílková
Blíží se podzim a s ním stoupá pravděpodobnost příchodu čtvrté vlny koronaviru. V zahraničí už křivky nemoci rostou, statistiky se zhoršují v Rakousku i Německu, kde tamní Institut Roberta Kocha už čtvrtou vlnu ohlásil. Budeme okolní státy následovat?
Další 3 fotografie v galerii
Opravdu masivní vlnu můžeme očekávat příští rok / Depositphotos

Zaplatili jsme poměrně tvrdou cenu za to, že máme významnou část populace promořenou, a podařilo se i významnou část naočkovat. I díky tomu má Česko větší šanci vyhnout se další vlně, která nyní začíná v sousedních státech. Na tom se shodují téměř všichni experti. Zároveň je podle nich velmi důležité proočkovat zbývající lidi z ohrožených skupin.

V Česku je nejrozšířenější vakcína firem Pfizer a BioNTech, její účinnost ovšem podle nové studie britských vědců začíná po půl roce od podání slábnout. „Nepřekvapuje mě to. U respiračních onemocnění je vždy problém navodit adekvátní imunitu. Když jsme získali první údaje o účinnosti vakcín, tak těch 95 procent bylo až šokujících," uvedl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula pro Český rozhlas.

I proto se musíme připravit na to, že očkováním třetí dávkou to nekončí a může přijít i několik dalších. Rozdíl bude v tom, že další dávka zareaguje na konkrétní mutace, tedy že se nebudeme přeočkovávat stejnou vakcínou. Prymula očekává, že v dohledné době bude taková vakcína k dispozici. Zatím se ale pro přeočkování budou využívat stávající vakcíny. 

„Někteří lidé, možná z neinformovanosti, možná z bláhové víry, že je vakcína ochrání na celý život, šli do prvního kola očkování a nyní se ukazuje, že se bude muset opakovat. Zájem o očkování třetí dávkou bude určitě menší," konstatoval epidemiolog. Plně očkován je v současnosti každý druhý Čech, podle plánu to ale nyní mělo být 70 procent populace. Tempo očkování se navíc výrazně zpomalilo, čekají na něj jen nižší desítky tisíc lidí. Vakcínu také stále nedostalo na 400 tisíc z ohrožené věkové skupiny nad 60 let.

Právě z nízké proočkovanosti má Prymula největší obavy, k očkování by podle něj mohli lidi motivovat například zrušení bezplatných testů na koronavirus, od kterého vláda ale nakonec ustoupila. „Zatímco teď žádná dramatická hrozba není, tak po roce bychom mohli být v úplně opačné situaci. Populace by opět mohla být poměrně naivní," varuje. Vzhledem k tomu, že po osmi měsících protilátky klesají, mohli bychom podle Prymuly opravdu masivní vlnu očekávat příští rok.

Jak zlepšit proočkovanost v rizikových skupinách? Premiér Andrej Babiš tento týden potvrdil odměny pro praktické lékaře, kteří přesvědčí seniora k očkování proti covidu. Tito lékaři dostanou od pojišťovny 380 korun. „Pojišťovny chtějí motivovat naše praktiky. Pokud lékař přesvědčí nějakého seniora nad 65 let, aby se poprvé naočkoval, motivují ho částkou 380 korun. Je to dobrá iniciativa. Uvidíme, jak to bude fungovat," řekl premiér.

Premiér považuje za největší výhodu, že praktici své klienty dobře znají a mohou mít na jejich rozhodnutí vliv. „Měl by převládat osobní zájem lidí. Peníze ale přispějí k tomu, aby bylo očkování v této věkové skupině vyšší," vysvětlil. Studie odhalila, zda je silnější přirozená imunita, nebo imunita získaná očkováním proti covidu.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu