Nevěřte předvolebním slibům. Tohle musí udělat každá vláda

Domácí 02. září 2021 | 08:51 — Ilona Cílková
Hnutí ANO ani Občanská demokratická strana se po volbách nechystají zvyšovat daně. Státní rozpočet hodlají vyrovnat škrtáním na jeho výdajové straně. Nikdo ale neříká, jak zalátat manko, když daně nezvýší. Podle ekonomů jsou takové úvahy zcela nereálné.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud někdo dnes říká, že nebude zvyšovat daně, je to vrcholně nerealistické / Depositphotos

Málokdo chce před volbami otevřeně hovořit o nutnosti zvyšovat daně. A když, tak jen velmi okrajově. Není divu, hlasy by tím asi politici nezískali. Slibují proto raději škrty v provozních výdajích státu. Podle ekonomů je to ale nerealistické.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy není možné říkat, že se po volbách nebudou zvyšovat daně, aniž by se zároveň řeklo, kde se bude masivně šetřit na výdajích státního rozpočtu. „ODS má v programu propustit 13 procent úředníků. Tím se ale ušetří jen čtyři miliardy korun. Ona ale bude muset najít 220 miliard korun, to jsme o dva řády jinde. Ať už bude vládnout kdokoli, bude muset výrazně navyšovat daně, nebo dokonce zavádět nové," poukázal na nesrovnalosti v diskusi na CNN Prima News. 

Zbyněk Stanjura (ODS) s Janem Řehounkem (ANO) v pořadu Jak volí vaše peněženka diskutovali na téma státního rozpočtu, možných daňových změn a výše zadlužení České republiky. Jenže ekonomy Ilonu Švihlíkovou a Lukáše Kovandu, kteří jejich debatu následně glosovali, moc nepotěšili.

„Mám pocit, že jsem neslyšel dva politiky, ale dva návštěvníky z jiné planety, kteří teď přiletěli a nejsou seznámeni se situací, která tu panuje," řekl Lukáš Kovanda. Stanjura s Řehounkem totiž nepřipouštěli, že by byli nuceni po volbách zvýšit lidem daně, pokud by chtěli Česko přivést k vyrovnanému hospodaření.

Politici nepotěšili ani ekonomku Ilonu Švihlíkovou. Ta je přesvědčena, že nová vláda pro snížení rozpočtového schodku použije kombinaci opatření na příjmové i výdajové straně. „Pokud ale někdo dnes říká, že nebude zvyšovat daně, je to vrcholně nerealistické," uvedla v diskusi. Daleko důvěryhodnější by podle ekonomů bylo, kdyby politici jasně řekli, které daně a jak by upravili, aby se jim rozpočet z červených čísel podařilo dostat. Iloně Švihlíkové by se zamlouvalo zvýšení například majetkových daní. Horké předvolební téma. Proč šplhá inflace do závratných výšin a kdo za to může.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu