Vir zmutoval a třetí dávka nedává žádný smysl, říká epidemiolog

Domácí 28. srpna 2021 | 09:24 — Ilona Cílková
Podávat třetí dávku, nebo nepodávat? Experti se nemohou shodnout. S očkováním třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 už před časem začal Izrael. O tom, jestli stejnou cestu nastoupí i Česká republika, by se mělo rozhodnout koncem srpna.
Další 3 fotografie v galerii
Odborníci se nemohou shodnout na podávání třetí dávky / Depositphotos

Tento týden již několik lidí z rizikových skupin v Česku třetí dávku vakcíny proti koronaviru dostalo. Přeočkování vybraných obyvatel podpořila Česká vakcinologická společnost a další odborné skupiny. Na finální rozhodnutí ministerstva zdravotnictví se ale stále čeká. Ministerstvo zdravotnictví už několikrát zopakovalo, že oficiální rozhodnutí o podávání třetích dávek má padnout do konce srpna. Šéf resortu Adam Vojtěch Radiožurnálu tento týden řekl, že jakékoli podání třetích dávek před zveřejněním ministerského stanoviska by spadalo do režimu off-label, tedy mimo schválenou registraci.

„Asi to možné je," připustil s tím, že ale o podávání třetích dávek nemá žádné informace. „Je to jedna z věcí, kterou budeme muset ještě řešit. Nejde jenom o to, čím se bude očkovat, kde a kdy, ale musí se nastavit nějaký právní rámec," doplnil Vojtěch.

Někteří odborníci však další přeočkování proti covidu považují za zbytečné. Podle biochemika Zdeňka Hostomského by mohla třetí dávka pomoci starším lidem, protože u nich jednotlivé dávky mívají menší účinnost. „Imunitní systém staršího člověka totiž není tak silný. Nemá ale cenu uvažovat o třetí dávce pro lidi středního věku," uvedl v pořadu 360°.

Podle epidemiologa a vakcinologa Jiřího Berana nemá vakcinace třetí dávkou žádný smysl. Vir podle něj zmutoval a současné vakcíny zabírají jen částečně, uvedl pro CNN Prima News.

Podle imunologa Václava Hořejšího z Ústavu Molekulární genetiky Akademie věd očkování třetí dávkou takříkajíc nehoří a vyspělé státy by měly upřednostnit vývoz vakcín do zemí třetího světa. „V současné situaci nejde ani tak o to, kolik je tady pozitivit, ale kolik lidí tou nemocí opravdu trpí. Zdá se, že v tom jsme na tom velice dobře, protože velká část lidí je chráněna buď očkováním nebo tím, že prodělala tu nemoc. Můj optimistický odhad je, že jsme z toho téměř venku." Hořejší poukazuje na to, že ačkoliv hodnoty protilátek klesají, nezdá se, že by slábla schopnost imunity bránit se vážnému průběhu nemoci. Epidemie jako na houpačce. Prymula řekl, proč jde Česká republika proti světu.

Zdroj: mzcr.czcnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu