Strany se před volbami předhánějí ve slibech. Nový návrh ČSSD je ale už úsměvný

Domácí 21. srpna 2021 | 08:43 — Ilona Cílková
Podzimní volby budou pro sociální demokracii rozhodující. Podle posledních průzkumů nemá strana příliš vysokou podporu. Strana se na poslední chvíli snaží nahnat voliče i nereálnými sliby. Chtěla by ještě více volna pro pracující.
Další 3 fotografie v galerii
Zbyde někdo na práci? / Depositphotos

Volné dny místo práce se stále více ukazují oblíbeným předvolebním tématem. Předseda vlády a lídr hnutí ANO Andrej Babiš tento postup navrhl již na konci července, kdy chtěl dvěma dny navíc motivovat lidi k očkování. Babišova vláda dokonce odsouhlasila, aby naočkovaní lidé mohli mít dva dny volna i zpětně. I přes výtky ekonomů, kteří upozorňovali, že se jedná o hazard. Navíc se Babišův návrh na dny volna týkal pouze úředníků. Ostatní daňoví poplatníci jim na něj přispějí.

V podobném duchu nyní chce pokračovat sociální demokracie. Ta totiž navrhuje, aby si zaměstnanci brali volno v pracovní dny, pokud tomu předcházel státní svátek připadající na víkend. „Určitě to znáte – výhoda volna o státních a ostatních svátcích zmizí ve chvíli, když vyjdou na víkend. Zrovna letos v květnu k tomu došlo hned dvakrát! To chceme změnit,“ uvádí sociální demokracie na svých stránkách.

Řešením by pak podle socialistů bylo, že pokud by svátek připadl na sobotu nebo neděli, tak by volno mohli pracovníci čerpat v nejbližší pracovní den. „Pro zaměstnance, kteří musí i přesto pracovat, chceme prosadit stoprocentní příplatek," uvádí vládní ČSSD.

Současný návrh sociální demokracie však kritizuje Hospodářská komora, podle které se podobné změny vytahují zejména u levicových stran a u odborů. „Úprava zákonů proto v posledních letech budí oprávněně podezření, zda tady není vedena kampaň „konec práce“, jinými slovy co nejvíc peněz, ale pokud možno bez práce, nejlépe na účet někoho jiného, třeba zaměstnavatele," uvedl mluvčí komory Miroslav Diro pro Echo24.

Podle něj by si lidé měli státními svátky připomínat tradice, významné události či ušlechtilé cíle, na kterých je budována česká státnost. „Mělo by proto každého znepokojovat, když jsou svátky zneužívány pro tuto kampaň a laciné politické body, stejně jako když někteří poslanci a odboráři tvrdili, že o tom, kdy a kam mají lidé chodit nakupovat, má rozhodovat stát, a protože jsme až příliš konzumní společnost, je potřeba nás všechny vychovat tím, že obchody budou zavřené nejen o svátcích, ale i v neděli," dodal Diro. Babišův návrh na dny volna se týká pouze úředníků. Ostatní jim na něj přispějí a budou makat.

Zdroj: cssd.cz, echo24.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu