Západ nemá oprávnění komukoliv vnucovat uspořádání společnosti podle svých představ, říká Václav Klaus

Domácí 16. srpna 2021 | 15:42 — Ilona Cílková
Vláda jednala při záchraně afghánských spolupracovníků pozdě a chaoticky a její postup byl amatérský, zní z opozice. Bývalý prezident Václav Klaus byl ještě mnohem tvrdší. Ve svém prohlášení označil situaci v Afghánistánu za zdrcující porážku západního expanzionismu. Vítězství Tálibánu podle něj není překvapivé.
Další 3 fotografie v galerii
Václav Klaus v prohlášení situaci v Afghánistánu označil za zdrcující porážku západního expanzionismu / Depositphotos

Radikální islamistické hnutí Tálibán v neděli po postupném obsazování nejdůležitějších afghánských měst proniklo i do metropole Kábulu a následně oznámilo, že válka v Afghánistánu je u konce. Z Kábulu jsou evakuovány stovky diplomatů a jejich rodin, z hlavního města se ale snaží prchnout i tisíce Afghánců. 

Podle bývalého prezidenta Václava Klause není vítězství Tálibánu v Afghánistánu. V novém prohlášení svého institutu se nechal slyšet, že Západ doplatil na export a vnucování své kultury do zemí, které pro ni nejsou vhodné. „Porážka Západu, jíž dnes v Afghánistánu přihlížíme, je také porážkou české zahraniční politiky a měli bychom být schopni si to aspoň jednou přiznat,“ uvedl exprezident.

Podle Klause mezinárodní organizace a světové velmoci situaci v Afghánistánu podcenily. „Je to důkazem pokrytectví těch, kteří z dvě desetiletí trvající války masivně profitovali a měli na jejím prodlužování zájem bez ohledu na její skutečné výsledky," myslí si Institut Václava Klause (IVK).

Institut bývalého prezidenta k tomu prohlásil, že odmítá intervencionismus západních zemí, který je současně slabý oproti tradičním afghánským představám o uspořádání společnosti. „Rychlost zhroucení loutkové prozápadní afghánské vlády a její všestranně vybavené a Západem vyzbrojené armády ukazuje, že její opora v zemi byla nulová. Vysoká morálka bojovníků Tálibánu naopak potvrdila autentickou sílu odporu proti okupantům a pevné zakořenění Tálibánu v zemi a jejích tradicích. To není překvapivé. Afghánistán se vrací k režimu, který odpovídá charakteru místní společnosti více než experimenty s exportem liberální demokracie. Nepřipusťme proto hysterické snahy zneužít afghánské situace k roztočení nové vlny masové migrace do Evropy," uvedl IVK.  Celé prohlášení je k dispozici zde. Václav Klaus otevřeně o největším problému české politiky.

Zdroj: ivk.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu