Armáda obnovuje vozový park. Ministerstvo obrany za nová auta zaplatí více než miliardu korun

Domácí 10. srpna 2021 | 14:31 — Helena Malá
Zástupci Armády ČR převzali prvních 65 nových terénních vozidel značky Toyota Hilux. Nahradí stará auta UAZ a Land Rover Defender, která jsou už na hranici životnosti. Do konce roku 2024 by měla armáda převzít celkem 1200 těchto vozidel, Ministerstvo obrany ČR za ně zapatí 1,07 miliardy korun.
Další 3 fotografie v galerii
Nová vozidla si vojáci pochvalují / MO ČR / Michal Voska

Zástupci armády převzali nová auta ve Štěpánově na Olomoucku, a to za účasti ministra obrany Lubomíra Metnara a náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Aleše Opaty. Většina vozů z úvodní dodávky poputuje k 43. výsadkovému pluku Chrudim. Do roku 2024, dokdy platí rámcová smlouva na 1200 kusů, se dostanou bezmála ke všem útvarům české armády. 

„Při otázce, jak má vypadat armáda 21. století, se na prvním místě řadě lidí vybaví dobře vyzbrojený a vystrojený voják v moderním a spolehlivém terénním automobilu. Čtyřicet a více let staré UAZy tuto definici nesplňují, na hranu životnosti se dostávají i naše Land Rovery,“ upozornil ministr obrany Lubomír Metnar během slavnostního předání v Centru zabezpečení materiálem technických služeb ve Štěpánově.

Radost z vydařené akvizice neskrýval ani generál Aleš Opata, který ocenil zejména chování vozidla během vojskových zkoušek: „Při nich jsme zkusili, co všechno auta vydrží. Osvědčila se velmi dobře.“ Náčelník Generálního štábu AČR doufá, že převzetím vozidel Toyota obměna staré techniky neskončí: „Chci, aby pokračovala modernizace naší armády všude, kde je třeba. Musí to být co nejrychleji. Udělám pro to maximum a zůstává to mojí prioritou.“

Armáda bude nová podpůrná a zabezpečovací vozidla využívat k přepravě osob a materiálu. Smlouvu na jejich pořízení podepsali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a Jiří Sadílek, jednatel společnosti Glomex MS, 26. listopadu 2020.

Třítýdenní vojskové zkoušky automobilu probíhaly v červnu a červenci a vojáci nešetřili chválou: „Překvapilo mě, co všechno auto projelo a jaký terén zvládlo. V Jaroměři při brodění jsem myslel, že ho utopíme a s jízdami skončíme. Ale ono to projelo. Na to, že mělo univerzální hladká kola, zvládlo tenhle extrémní terén úplně v pohodě,“ prozradil profesionální řidič s více než desetiletou zkušeností četař Petr Lux ze 141. zásobovacího praporu.

Vozidlo si podle něj i dalších poradí s bahnem, díky stabilizaci podvozku zvládá jízdu na kluzkých kládách, kamenitých stezkách i blátivých polních cestách. Vojáci oceňují, že drží na silnici, je odhlučněné a perfektní je podle jejich slov i převodovka. „Během testování jsme ho opravdu nešetřili. A mezi námi, myslím, že s Hiluxem se už armáda nebude na silnicích stydět,“ dodal za všechny nové uživatele Petr Lux.

Zdroj: Ministerstvo obrany ČR, ČTK.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu