V Praze skokově zdražuje jízdné. V době, kdy se zbytečně vyhazují miliony za nový vzhled vozů

Domácí 02. srpna 2021 | 08:57 — Ilona Cílková
Cestující využívající v pražské integrované dopravě (PID) jednotlivé jízdenky, si od neděle za cestování připlatí. Praha zdražuje MHD pro děti, seniory i dospělé ve stejné době, kdy schválila vybudování předražených přístřešků zastávek, zbytečně vyhazuje miliony korun za nový vzhled pro dopravní vozy a rozhazuje mnoho dalších milionů za podobně nesmyslné nápady.
Další 3 fotografie v galerii
Cestující využívající v pražské integrované dopravě jednotlivé jízdenky, si od neděle za cestování připlatí / Depositphotos

Zdražení, které schválila stávající pražská koalice platí, od 1. srpna 2021. Ve středních Čechách se zvýšily ceny jednorázových i předplatních jízdenek o pětinu až čtvrtinu. Důvodem jsou zvyšující se náklady na provoz veřejné dopravy. Vznikne nový tarif pro lidi ve hmotné nouzi, kteří zaplatí měsíčně 165 korun. Ceny měsíčních, čtvrtletních a ročních kuponů zůstanou zachovány.

Ceny jednotlivých plnocenných jízdenek v okolí Prahy se zvýšily z 12 na 14 korun za 15 minut a 18 na 22 korun na 30 minut. Od třetího pásma jsou ceny odstupňovány po deseti korunách. Třípásmové jízdné tak stojí 30 korun místo 24 korun, čtyřpásmové 40 korun (dříve 32 korun), pětipásmové 50 korun (dříve 40 korun), přičemž přibylo 14 pásmo s jízdným ve výši 140 korun.

Adekvátně se změnily i ceny zvýhodněného (čtvrtinového) jízdného pro děti, studenty a seniory. Cena za přepravu zavazadel či psa se zvedla z 16 na 20 korun. Ceny všech předplatních kuponů se zvýšily zhruba o 25 procent, že výhodnější než dříve bude pořízení roční varianty kuponu pro daná tarifní pásma. Praha roční kupon na MHD v roce 2015 zlevnila z původních 4750 na nynějších 3650 korun.

Lidem bez předplatního kuponu pražské MHD se zdraží i cestování lanovkou na Petřín. Od neděle bude pro lanovku platit tarif, kdy jízda vyjde na 60 korun. Nepostačí tak už běžná 30minutová jízdenka za dosavadních 24 korun. „Cílem Prahy je zvýšit příjmy z jízdného, ale přitom co nejméně poškodit místní obyvatele. Lanovka na Petřín je v drtivé většině využívána návštěvníky Prahy a není důvod, aby Praha z peněz daňových poplatníků lanovku takto výrazně dotovala," sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

A perlička na závěr. Praha bude nejspíše první město, ve kterém bude elektronická - SMS jízdenka dražší než ta papírová. Jízdenka na 30 minut zakoupená pomocí SMS bude stát 31 korun, zatímco papírová či zakoupená přes aplikaci 30 korun. Podobný rozdíl bude i u jízdenky na 90 minut: namísto 40 Kč v papírové verzi bude stát 42 Kč.

Město rozdíl vysvětluje rozdílnou výší provize z jednotlivých kanálů. Radní za krok sklidili u části cestujících kritiku na sociálních sítích. „Logickou prioritou je podporovat kanály, ze kterých má město nejvíce tržeb, čili primárně PID Lítačka. SMS jízdenky bohužel nesou poměrně velkou marži soukromému provozovateli," vysvětlil mluvčí Ropidu Filip Drápal. Podle něj je už nyní elektronická alternativa v podobě mobilní aplikace PID Lítačka. Lepší PR si Babiš nemohl přát. České domácnosti jsou nejspokojenější v historii.

Zdroj: zdopravy.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu