Chráním podobně stíhané občany. Nařízení jsem neporušil, byl to politický akt, říká Václav Klaus

Domácí 30. července 2021 | 07:56 — Ilona Cílková
Exprezident Václav Klaus vrací úder. Rozhodl se bránit proti udělené pokutě za nenošení roušky soudní cestou. S Ministerstvem zdravotnictví se chce soudit i za ty občany, kteří byli podobně perzekvováni.
Další 3 fotografie v galerii
Václav Klaus vrací úder / Depositphotos

Hygienická stanice Hlavního města Prahy Klausovi udělila pokutu 8000 korun za nenošení roušky při projevu k státnímu svátku vzniku Československa 28. října 2020. Klausův advokát Zdeněk Koudelka nyní podal žalobu na ministerstvo zdravotnictví k Městskému soudu v Praze. Žaloba by podle něj mohla mít zásadní důsledky.

Václav Klaus považuje udělení pokuty za trest za politický akt, nikoli za porušení, navíc sporně vydávaných hygienických pravidel Ministerstvem zdravotnictví. Krátký projev ve venkovním prostoru před minimem posluchačů nemohl mít žádné epidemické následky. Bývalý prezident tuto pokutu vyměřenou mu úřady uhradil, avšak jako vyjádření nesouhlasu s tím, že úřady vynucují dodržování opatření, která nemají zákonnou oporu, podává žalobu, aby o míře přípustnosti omezování lidského jednání občanů České republiky rozhodl soudce na základě platných a demokraticky přijatých právních předpisů, nikoli úřad na základě vlastních sporných vyhlášek.

Ministerstvo zdravotnictví ČR zaujímá právně nepřijatelný postoj, že smí udělovat a vymáhat pokuty i za porušení opatření, která byla následně zrušena soudem a označena jako nezákonná. Městský soud v Praze, jakož i Nejvyšší správní soud řadu mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví zrušily, ať již pro zjevný rozpor se zákonem, nebo pro nedostatečné odůvodnění. Ministerstvo zdravotnictví však přesto i nadále jedná v rozporu s principy právního státu, když opatření zrušená nahrazuje novými, obsahově stejnými, a když na základě soudem zrušených opatření uděluje a vymáhá pokuty.

Bývalý prezident České republiky se pro tento symbolický krok rozhodl zejména kvůli velkému množství podobně stíhaných občanů, kteří jsou perzekvováni na základě těchto opatření vlády. Pro většinu takových občanů je velmi obtížné, ne-li nemožné svá práva před vládními úřady hájit, což vede k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví dodržování nezákonných nařízení i nadále vynucuje a rozsudky soudů ignoruje.

Klaus přišel 28. října 2020 před Obecní dům uctít památku vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, ve kterém kritizoval vládní opatření proti koronaviru. Během akce neměl nasazenu roušku, za což byl kritizován. Bez roušky přišel i na oslavy výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě. Klaus dostal původně od pražské hygieny pokutu dokonce 10 000 korun. S tím však nesouhlasil a podal proti rozhodnutí odpor. To vedlo k reakci ministerstva zdravotnictví o udělení pokuty ve výši 8000. korun. Václav Klaus otevřeně o největším problému české politiky.

Zdroj: institutvk.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu