Epidemie se nebezpečně rozjíždí, bude se zpřísňovat. Změny se chystají již od pondělí

Domácí 20. října 2021 | 17:07 — Ilona Cílková
Situace v Česku se rychle horší. Vláda se dnes zabývala návrhy Ministerstva zdravotnictví, které mají omezit šíření epidemie covidu-19. Kabinet schválil, že personál restaurací bude muset kontrolovat testy či očkování zákazníků. Schválil i obnovení povinného nošení respirátorů v zaměstnání. Širší povinnost nošení ochrany dýchacích cest má platit od 25. října.
Čísla nakažených v Česku opět rostou / Depositphotos

Vláda reaguje na zhoršení epidemické situace novými opatřeními. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci oznámil, že rozšiřuje povinnost nosit respirátory na hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Nosit je bude nutné i na pracovištích. Změny se dotknou i testování. Kromě již avizovaného zkrácení platnosti antigenních a PCR testů bude, až na výjimky, ukončeno jejich hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Výjimku v hrazeném testování dostali lidé do 18 let, pacienti po první dávce očkování proti covidu-19 a ti, kteří nemohou vakcinaci podstoupit ze zdravotních důvodů. 

Vláda sáhla i ke zkrácení platnosti antigenních a PCR testů. U antigenních ze 72 hodin na 24 hodin, u PCR pak ze 7 dní na 72 hodin. „Netýká se to testů, které indikuje lékař a hygienická stanice v rámci v rámci kontaktů s pozitivním. Tam úhrada bude nadále zachována. Týká se to těch testů, které jsou potřeba právě pro návštěvu restaurací, služeb, nebo pro cestování,“ uvedl Vojtěch na brífinku po mimořádném jednání vlády.

Zpřísní se i kontroly bezinfekčnosti ve službách, tu mohou nově provádět samotní provozovatelé restaurací nebo klubů. Podle slov ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je nyní kontrola v restauracích či barech nedostatečná. Myslíme, že je nutné, aby byla kontrola zavedena ze strany provozovatelů, a to od 1. listopadu,” řekl ministr.

„Pokud člověk přijde do restaurace, kontrola nemusí probíhat hned u vchodu. Číšník udělá kontrolu, až si hosté sednou ke stolu. Zkontroluje certifikát a pokud nebude platný, tak službu poskytnout nemůže,“ popsal ministr zdravotnictví, jak by měla kontrola probíhat. Pokud certifikát nebude platný, restaurace podle Vojtěcha službu neposkytne. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí. „Vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření,” uvedl ministr. Připravte se na zátahy v restauracích. Hlavní hygienička žádá vysoké pokuty.

Zdroj: vlada.cz, mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu