Lidé jsou naštěstí rozumní, říká o rozhodnutí NSS premiér Babiš

Domácí 28. července 2021 | 08:09 — Ilona Cílková
Nejvyšší správní soud zrušil aktuální opatření o nošení respirátorů uvnitř. Podle soudců není dost odůvodněné. Zásah ale vstoupí v platnost až za tři dny, ministerstvo tak má čas reagovat. Příště by tomu tak být nemuselo . Soud varoval, že příště už by mohl opatření zrušit bez odkladu.
Další 3 fotografie v galerii
Podle premiéra Andreje Babiše nemají soudy žádnou zodpovědnost / Depositphotos

„Povinnost zakrývat dýchací cesty kvůli COVID-19 je ve světě normou. Není to tak, že by byla ČR nějakou anomálií. Je to zásadní protiepidemické opatření, které doporučuje Světová zdravotnická organizace," reagoval na rozhodnutí soudu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Je otázkou, jak podrobné zdůvodnění bude soudu stačit," dodal.

„Požádal jsem kolegy, aby to zanalyzovali, aby odůvodnění, které musíme doplnit do tří dnů, skutečně odpovídalo předchozím rozsudkům," řekl Vojtěch. Nedokáže si představit, že by opatření o zakrývání dýchacích cest v Česku neplatilo. „Soud neřekl, že opatření jako takové je špatně, že bychom ho nemohli udělat. Řekl, že problém je v odůvodnění, což je myslím ta lepší varianta. Dal nám tři dny, abychom to doplnili. A to musíme udělat, shrnul Vojtěch.

Podle premiéra Andreje Babiše nemají soudy žádnou zodpovědnost. „Když tady máme lockdown a tisíce mrtvých, nikdo se neptá soudců, jakou mají odpovědnost," řekl předseda vlády s tím, že jsou lidé naštěstí rozumní, zachovají se podle sebe a opatření budou respektovat nezávisle na rozhodnutí soudu. Ministerstvo na to podle premiéra samozřejmě musí reagovat.

NSS opatření vyčetl, že není řádně odůvodněné. Jeho rozhodnutí vstoupí v platnost za tři dny od právní moci rozsudku, tedy od jeho doručení oběma stranám. „Je otázka, jaká je ta míra zdůvodnění, která bude už soudu stačit. Nevím, jestli se to dá exaktně nastavit," konstatoval Vojtěch.

Vojtěch zatím neví, zda kvůli úpravě bude nutné svolat jednání vlády. Podle něj se nebude měnit normativní text, nebude to nové opatření, bude se měnit pouze odůvodnění. Pokud to ministerstvo bude považovat za nutné, požádá Vojtěch premiéra Andreje Babiše o mimořádné jednání kabinetu. S takovým přístupem můžeme na kolektivní imunitu rovnou zapomenout.

Zdroj: cnniprima.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu