Povinné očkování proti koronaviru. Stát má právo ho zavést, říká expert

Domácí 25. července 2021 | 16:56 — Ilona Cílková
Za této vlády očkování proti covidu-19 povinné nebude, prohlásil tento týden Andrej Babiš. Mezitím zájem o vakcíny slábne a není jisté, zda Česko dosáhne kolektivní imunity, nebo ho čeká další vážná vlna epidemie. Má ale stát právo nařídit povinné očkování?
Další 3 fotografie v galerii
Povinné očkování proti koronaviru ano, či ne? / Depositphotos

„Za této vlády nebude nikdy žádné povinné očkování, ani zdravotníků, aby to bylo jasné. To je debata, nechť si ji příští vláda vede, ale já to tak nevidím, zkrátka není důvod. Jdeme metodou přesvědčování," uvedl tento týden premiér na tiskové konferenci po jednání vlády. Podle něj je nutné co nejvíce zpřístupnit očkování veřejnosti, odstranit bariéry a vyslat do terénu mobilní očkovací týmy.

Ve shodě je s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. „Zavést povinné očkování je poměrně významný krok, pravděpodobně by kvůli tomu musel být změněn i zákon o veřejném zdraví. Jestli se někdy dostaneme s očkováním proti covidu k té povinnosti, samozřejmě možné to je v budoucnu, ale nemyslím si, že je to otázka současné doby. Tato otázka nyní na stole není," uvedl Vojtěch.

Co si o povinném očkování myslí odborníci? „Slovo povinně se očkovat mi nahání hrůzu a vyhýbal bych se mu. Je to špatně," říká bioetik a neurolog Jan Payne z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Etik David Černý z Ústavu státu a práva Akademie věd si povinné očkování proti covidu-19 naopak dokáže představit.

„Pokud selhala jiná, méně závažná opatření, která v menší míře zasahují do lidských práv a svobod, tak pro naplnění dobrého cíle – ochranně před chorobou covid-19 – má stát nejen právo, ale i povinnost očkování provést," uvedl Černý v rozhovoru pro Český rozhlas. „Jen v Česku zemřelo s covidem-19 víc než 30 tisíc lidí, mnoho se potýká s vážnými následky. Očkování s sebou sice nese rizika, ale ta spojená s nákazou jsou výrazně vyšší. Jednoznačně se to tedy přiklání k tomu proočkovat populaci, pokud možno celou," uvedl Černý.

Podle Payna jsou mezi neočkovanými nemocní, které do vakcinace nutit nelze. „Je tu velká část osob liknavých a pak těch, kteří se obávají. S nimi jde pracovat a přesvědčovat je," oponoval bioetik. „Pak jsou to ti umanutí, kteří čtou fake news. Obávám se, že jejich mínění nezměníme. Je tu ale velká část osob liknavých a pak těch, kteří se obávají. S oběma posledními skupinami jde pracovat a přesvědčovat je. Zavedl bych ale například to, že když se někdo nenechá očkovat, ať platí větší pojištění. Ale nevím, jak by se to administrativně provedlo," navrhuje Payne.

Problém je, že podzim se blíží a vědci předpokládají, že křivka nákazy začne opět exponenciálně růst. Proto by bylo dobré proočkovat populaci proočkovat pokud možno co nejdříve. „Očkování je spojeno s rizikem, byť opravdu malým. Ti, kteří se očkovat nenechají, jsou jakýmisi černými pasažéry, kteří benefitují z toho, že ostatní lidé nesli riziko za ně. To považuji za nesprávné, nespravedlivé a je to hlavní důvod, pro by očkování mělo být povinné pro všechny," je přesvědčen Černý. Další vlna přijde s jistotou. Biochemik ukázal na skupinu obyvatel, která bude velmi ohrožena.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu