Babiš si stojí za svým. V covidu jsme byli nejlepší a řekl, kde se stala chyba

Domácí 20. července 2021 | 08:39 — Ilona Cílková
Premiér Andrej Babiš byl hostem pořadu Soukromí politiků. Ve vysílání se vyjádřil k pandemii, chybám vlády i volbám do Sněmovny. Uvedl také, co stálo za odvoláním ministra zdravotnictví Jana Blatného. A komu říkal doktor Smrt?
Další 3 fotografie v galerii
Premiér Babiš promluvil o tom, jak vláda zvládla pandemii koronaviru / Depositphotos

Premiér Babiš promluvil o tom, jak vláda zvládla pandemii koronaviru. Uvedl, že první vlnu Česko zvládlo nejlépe a stále si stojí za označením „best in covid“. „Všichni jsme měli pocit, že už je to dobré. Ale neoslavoval jsem to na Karlově mostě," zhodnotil Babiš počínání vlády i obyvatel během loňského jara na stanici CNN Prima NEWS. Na konci srpna, kdy začaly počty nakažených stoupat, se podle něj na ministerstvu zdravotnictví objevovaly rozdílné názory, jak se postavit šíření nákazy. První chybu vidí v tom, že se nenosily roušky. Uznal, že omylem bylo také rozvolnění opatření pro maloobchody před Vánocemi.

„I ve zdravotnictví byli promořovači, a to byl důvod, proč jsem odvolal Blatného. Ne kvůli Sputniku, nesmysl. Bylo to kvůli tomu, že tam byl jeden jeho člověk, jeho pravá ruka, který zkrátka říkal, že je třeba promořovat. Říkal jsem mu doktor Smrt," vysvětlil Babiš odchod svého třetího ministra.

Kdo ale přesně zmíněným promořovačem v resortu byl, Babiš odmítl upřesnit. „Pan Blatný je určitě velice pracovitý, měli jsme pragmatický vztah. Jeho problém byl, že si nevzal nikoho kolem sebe," uzavřel premiér téma.

Ve vysílání také přiznal, že covidová pandemie zhoršila vnímání jeho Hnutí ANO. Bez pandemie by podle něj ANO bylo na 40 procentech v předvolebních průzkumech, šíření koronaviru ale nalomilo vztahy mezi vládou a veřejností, čehož využila opozice. „V dubnu 2020 jsme měli 35 procent. Nikdy by nás nemohli porazit, nikdy. Covid jim pomohl, naštval všechny lidi. Byli frustrovaní a dávají nám za vinu plno věcí," postěžoval si předseda vlády ve vysílání CNN Prima NEWS.

Odmítl, že by během své politické kariéry dělal nějaké významnější chyby, které by mu zástupci opozice mohli vyčítat. Četné kauzy spojené s jeho jménem nepočítá. „Čapí hnízdo, STB – to jsou nesmysly, lži, umělé kauzy. Já to všechno můžu zdokumentovat, jak jsem nastupoval, snižoval dluh jako ministr financí. U mě lidi vědí, co dělám. Ale ti předchůdci? Vy si nevzpomenete na nic, co udělali," myslí si Babiš. Jsem nejúspěšnější ministr financí v historii Česka. Do Sněmovny kandiduji naposledy, píše Babiš.

Zdroj: cnniprima.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu