Očkovaní a testovaní by měli mít právo dělat cokoli, říká expert

Domácí 18. července 2021 | 12:48 — Ilona Cílková
Mladí se do očkování navzdory představám vlády příliš nehrnou, mezi lidmi ve věku 16 až 29 let je naočkováno zhruba dvacet procent z nich. Stát se tak snaží pořádat různé přesvědčovací kampaně, zároveň se však čím dál více uchyluje k restriktivním opatřením a zvýšeným kontrolám běžných aktivit. 
Další 3 fotografie v galerii
Mladí se do očkování navzdory představám vlády příliš nehrnou / Depositphotos

„Já si myslím, že to šíření nastává v podstatě v nočních klubech, na nějakých hromadných akcích a podobně. Takže bych se asi podíval na ně. Ale opravdu si myslím, že to jsou jenom přechodné záležitosti. My bychom měli tu populaci proočkovat a pak nebudeme řešit takováto konkrétní restriktivní opatření," uvedl tento týden bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek zase upozorňuje, že když se mladí nenechají očkovat, nakazí staré lidi a na podzim opět nastane nezvladatelná situace.

I proto policisté s hygieniky o víkendu naplánovali rozsáhlé zátahy na pražské noční podniky. Mimo jiné kontrolují i to, zda mladí lidé v klubech netančí. A jak se na zákaz tance v klubech dívají dva experti na epidemii? Podle biochemika Zdeňka Hostomského nejsou podobné restrikce na místě. Lidé, kteří v nočním klubu doloží svoji bezinfekčnost, by za odměnu měli mít možnost v klubu tancovat, a zákaz tance považuje za hloupost. „Odměnou za to, že byl člověk otestován a vakcinován, by mělo být, že může dělat cokoliv. Takže třeba i tancovat," řekl pro CNN Prima News Hostomský.

S tímto názorem nesouhlasí imunolog Václav Hořejší. Podle něj má zákaz tance smysl. „Důvodem je, že lidé jsou při tanci v intenzivním kontaktu. Potvrzení, že nedávno byli bezinfekční, není jistotou. Lidé by ještě chvíli mohli tohle drobné omezení vydržet,: uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hygienici s policisty tento víkend kontrolují především hudební kluby a bary. Posvítili si na dodržování protiepidemických pravidel spočívající v tom, že v konkrétním podniku by nemělo být víc lidí, než je míst k sezení, u stolu čtyři osoby a je tam předepsaná vzdálenost mezi zákazníkem a hudebníkem. Je zakázán, až na výjimky, tanec. Provozovatelé však nechápou, proč je tanec zakázán, když lidé mají potvrzení o negativním testu nebo jsou očkovaní. V Česku vzniká nebezpečné hnutí, varuje biochemik.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu