Svět začíná ohrožovat další mutace. Úmrtnost v zemi, kde řádí, je velmi vysoká

Domácí 14. července 2021 | 07:56 — Ilona Cílková
V poslední době vzbuzuje velké obavy mutace lambda, kterou poprvé identifikovali v Peru. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji v polovině června zařadila do kategorie Variants of Interest (VOI) a aktuálně zkoumá, jestli by měla být přiřazena do skupiny nejnebezpečnějších variant, kam teď patří alfa, beta, gamma a delta.
Další 3 fotografie v galerii
Podle vědců je možné, že se koronavirus v některých populacích šíří jinak / Depositphotos

Lambda a nejvíce se šíří po Jižní Americe. Podle prvních odhadů je nakažlivější, ale bližší informace o nové variantě viru stále chybí. 

Obavy spojené s lambdou souvisejí především s děním v Peru, které teď má nejvyšší počet úmrtí na covid na hlavu. To ale ještě nemusí být efekt nové nebezpečnější varianty „Úmrtnost v Peru je hrozitánská. Teď je otázka, jestli za to může ta varianta, nebo ne. Na vysoké úmrtnosti se podílí kombinace toho, že tam nemají robustní zdravotnický systém a tohle ho úplně zahltilo. Pacienti pak nedostanou žádnou léčbu, takže jich pak umírá mnohem víc," popsal situaci v zemi Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle vědce je možné, že se koronavirus v některých populacích šíří jinak. „V Peru je navíc jiné prostředí ve vyšší nadmořské výšce. Nákaza se šíří mezi indiány. Je možné, že se virus v některých populacích šíří jinak. Jenže k tomu nejsou žádná data. Z Peru teď žádná rozumná data, na kterých by se dala postavit seriózní statistika, nezískáme," uvedl Pačes s tím, že je potřeba počkat na další informace.

O variantě Lambda se toho ale stále moc neví. Zachycená byla v prosinci 2020 a označená teprve před necelým měsíce 14. června. Informací o tom, kde přesně mutace viru proběhla nebo jak je nebezpečná, je zatím málo. Podle viroložky Ruth Tachezy je v případě této varianty mutací sedm a nejvarovnější z nich nese označení L 452 Q. 

„U této mutace se předpokládá, že je zodpovědná za vyšší přenosnost. Množí se tak do vyšších hladin, člověk dostane větší virovou nálož a je tedy nakažlivější. Je to přímá úměra. Čím více viru v sobě máte, tím je větší šance, že někoho nakazíte," uvedla Tachezy.  „Vyšel článek, který ještě nebyl oponován a je na preprintovém serveru, kde v Chile analyzovali vzorky očkovaných zdravotníků a zjišťovali, jaké mají proti této variantě protilátky. Výsledkem je ochrana snížená dvakrát a třikrát," přibližuje viroložka.

Varianta lambda se dosud rozšířila do desítek zemí světa, jeden případ byl zatím zachycen i ve Středočeském kraji. Podle virologa a biochemika Libora Grubhoffera je potřeba mít se na pozoru. „Musíme z ní mít respekt, ale zatím je předčasné propadat panice," uklidňuje virolog. I po roce si stojí za svým názorem. Soňa Peková o třaskavém tématu současných dnů.

Zdroj: theconservation.com, irozhlas.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu