Mění se strategie očkování. Kde se můžete od pondělí naočkovat a za kolik

Domácí 10. července 2021 | 07:51 — Ilona Cílková
Zájemci o vakcínu proti covidu bez registrace mohou od pondělí zamířit do obchodního střediska nebo na nádraží. V Praze se otevřou dvě centra takzvaně pro lidi z ulice. Naočkovat se touto cestou budou moci všichni dospělí. V pátek o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví.
Další 3 fotografie v galerii
Mobilní očkovací centra umožní očkování bez předchozí registrace / Depositphotos

Nová centra umožňující očkování bez registrace se zatím otevřou jen v Praze. Konkrétně to bude v pražském obchodním centru na Chodově a na hlavním nádraží. „Obě centra otevřou v pondělí v deset hodin dopoledne. Chodov bude otevřen od pondělí do pátku od deseti do osmi večer. V sobotu bude zavírat o hodinu dříve. Hlavní nádraží bude fungovat od 12 hodin do sedmi večer," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. 

V obchodním centru Westfield Chodov bude očkování zajišťovat očkovací tým nemocnice IKEM a jejich provozní doba je v pracovních dnech 10:00 až 20:00, o víkendech pak do 19:00," uvedla mluvčí. Na tomto místě budou zdravotníci lidem podávat dvoudávkovou vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech, denně zvládnou naočkovat stovky lidí. Budou tam moci přijít i samoplátci.

Provoz místa v budově hlavního železničního nádraží zajistí podle Štěpanyové týmy zdravotníků z fakultních nemocnic Bulovka a Motol. Denně by měly zvládnout naočkovat přes 100 lidí. Otevřeno bude každý den od 12:00 do 19:00. „Na tomto očkovacím místě budou používat jednorázovou očkovací látku Janssen," napsala mluvčí. Prostory na hlavním nádraží poskytla formou výpůjčky Správa železnic (SŽ). Finanční náklady na provoz půjdou podle Správy železnic za Bulovkou, napsala mluvčí SŽ Nela Friebová. 

Očkovací místa budou označena žlutou a zelenou barvou podle národní kampaně na podporu očkování. Zdravotníci tam budou očkovat i o víkendech, obě místa ale budou určena jen pro dospělé zájemce o očkování.

Podle Vojtěcha se jedná o pilotní projekt. Pokud se osvědčí, chce ministerstvo tuto praxi rozšířit do dalších regionů. Ministr se domnívá, že zájem o vakcinaci ve větších očkovacích centrech se časem vyčerpá. Předpokládá se, že větší očkovací místa po létě skončí. „Proto hledáme nějaké alternativy, chceme jít do terénu, lidem blíž a očkování maximálně zpřístupnit bez nějakých bariér," prohlásil Vojtěch. Mají se omezovat očkovaní kvůli těm, kteří očkování odmítají? Experti mají jasno.

Zdroj: mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu