Babiš se pustil do Pirátů. Podle premiéra chtějí rozvrátit zemi

Domácí 09. července 2021 | 09:21 — Ilona Cílková
Premiér Andrej Babiš se na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně ostře pustil do členů Pirátské strany. Po několika úvodních dotazech pirátských zákonodárců je obvinil z toho, že si chodí do Bruselu pro noty a chtějí rozvrátit zemi.
Další 3 fotografie v galerii
Premiér obvinil Piráty, že chtějí rozvrátit zemi / Depositphotos

Babiše pobouřil dotaz pirátského poslance Tomáše Martínka, zda se Česko připojí k výzvě proti cenzuře sexuálních menšin, ke které podle některých hlasů z Evropy dochází v Maďarsku ze strany vlády premiéra Viktora Orbána.

„Je to záležitost mezi maďarskou vládou a Evropskou komisí. Není to proti homosexuálům. Je to ochrana rodičů a práva děti vychovávat," uvedl Babiš. „Já mám plno přátel homosexuálů. I moje paní. Chtějí mít práva, to je důležité. Ne to, jestli podepíšu nějaký papír, nevím odkaď," hájil svůj postoj premiér. Babiš se tak k červnovému dopisu 17 lídrů EU na podporu sexuálních menšin zřejmě nepřipojí. „Nevím, proč bych to dělal," odvětil Babiš.

Opoziční poslanci se zajímali i o financování „kampaňového dopisu“ hnutím ANO. První sněmovní rozbuškou se tak stal dotaz pirátského poslance Jakuba Michálka. Toho zajímalo, kolik stál dopis adresovaný občanům ČR, v němž Babiš vyjmenovával úspěchy své vlády. „Podíval jsem se na transparentní účet, který má hnutí ANO pro účely volební kampaně do Poslanecké sněmovny, a tam jsem nenašel žádné výdaje, které by se týkaly tvorby tohoto dopisu. Kdo hradil odeslání, kdo byl zhotovitelem a jaká je případně splatnost částky za úhradu toho dopisu?" dožadoval se odpovědi Michálek. 

Podle Babiše veškeré náklady „kampaňového dopisu“ uhradí hnutí ANO. Nyní jej ale reklamovali. „Dostáváme fotky, že ten dopis končí v kontejnerech. Nechci tady ani mluvit o tom, která obec je hodila všechny do kontejneru, abych tady zbytečně nevyvolával zase nějaké politické střety. Dopis se objeví ve vyúčtování, když dostaneme fakturu, kterou odsouhlasíme. Potom ji proplatíme. Máte, pane poslanče, úplně zbytečné starosti," utnul spor premiér.  

Babiš vytkl Pirátské straně to, že podporuje většinový systém hlasování v Radě EU. Takový systém by posílil schopnost EU ovlivnit dění v jednotlivých státech, které by nemohly rozhodnutí tak snadno vetovat. „Vy vlastně chcete co? Že nám všechno nadiktujou. Migrace, daně, žádných 42 miliard bych nevybojoval, čtyři noci," obořil se premiér na Piráty. „Toto je rozvrat České republiky. Vy jste pátá kolona normálně. Toto je normálně zrada!" hřměl ve Sněmovně. Návrh ministryně Maláčové vyrazí sportovním fanouškům dech.

Zdroj: cnn.iPrima.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu