Lidé, kteří odmítají očkování, by si měli hradit testy ze svého, míní experti

Domácí 05. června 2021 | 17:30 — Ilona Cílková
V červnu mají lidé v Česku nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy zdarma. Dosud byly antigenní testy hrazeny ze zdravotního pojištění každé tři dny, přičemž dražší PCR test musel předepsat lékař nebo hygienik. Bez předpisu si museli lidé test uhradit sami.
Další 3 fotografie v galerii
Kdo odmítá očkování, měl by převzít finanční odpovědnost za testy / Pixabay Gerd Altmann

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka mohou plošné testování využít i očkovaní klienti. Testy, očkování nebo nedávno prodělaná nemoc covid-19 jsou potřeba k prokázání bezinfekčnosti například při vstupu na hromadné akce nebo k využívání některých služeb. Platnost negativního PCR testu činí pro tyto případy sedm dní a u antigenního testu podle typu služby 48 až 72 hodin. O testech zdarma na červen rozhodla vláda minulý týden, o hrazení testů během letních prázdnin zatím kabinet nerozhodl. Od června tak mají tuzemští pojištěnci nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy z peněz zdravotních pojišťoven. 

S dostupností vakcín pro všechny zájemce je podle odborníků nutné si položit otázku, zda je plošný přístup občanů k testování zdarma udržitelný. „Je otázka, zda nebudeme muset přejít na nějakou finanční spoluúčast. Kdy se občané mohou rozhodnout, zda absolvují očkování, které je jednoznačně méně finančně nákladné, ochrana je trvalejší a společenská bezpečnost také výrazně lepší. Ten, kdo očkování odmítá z nikoliv indikovaných důvodů, by měl převzít určitou finanční zodpovědnost za to, že očkování bude nahrazovat testy," uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich pro Český rozhlas.

Právě z důvodu udržitelnosti financování systému veřejného pojištění se pojišťovny rozhodly přistoupit ke snížení příspěvku na PCR testy. Zatímco dříve proplácely laboratořím 1 131 korun za test, nyní je to jen 614 Kč. „Musíme počítat s tím, že v letošním roce to bude stát miliardy a mohlo by to vyšplhat až k deseti miliardám," říká Friedrich.

Podle něj by se s postupnou dostupností očkování mělo od proplácení antigenních i PCR testů upustit. S tím souhlasí i člen předsednictva Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák: „Tito lidé by měli skutečně převzít díl odpovědnosti a rozhodně by se měli podílet nějak finančně, protože trošku spoléhají na to, že je ochrání okolí, které se očkovat nechá," myslí si Šmatlák. Podle něj by se ti, kteří mohou, měli nechat očkovat. Nejenže chrání sebe a své okolí, ale zároveň tak přispívají ke vzniku kolektivní imunity. Vědci mají odpověď na nejdůležitější otázku spojenou s koronavirem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu