Kolektivní imunity proti koronaviru nemusíme nikdy dosáhnou, říká vědec

Domácí 04. června 2021 | 09:24 — Ilona Cílková
Infektivita koronaviru je hodně vysoko nad chřipkou, proto potřebujeme mnohem větší proočkovanost, abychom dosáhli kolektivní imunity. Vědci odhadují, že by se muselo proočkovat až 90 procent lidí, což se zatím jeví jako nereálné.
Další 3 fotografie v galerii
K dosažení kolektivní imunity by se muselo proočkovat až 90 procent lidí / Pixabay Masum Ali

Odborníci stále častěji apelují na to, aby se intervaly mezi dávkami vakcíny proti covidu-19 opět zkrátily. Lidé díky tomu budou dříve plně chráněni. Podle epidemiologa Petra Smejkala bychom měli dodržet schválená dávková schémata. Prodloužení intervalu u mRNA vakcín bylo namístě v době, kdy byl nedostatek vakcín, protože bylo nutné, aby se jedna dávka dostala k co největšímu množství lidí. „V době, kdy byl nedostatek vakcín, jsme na prodloužení intervalu tlačili. Tam bylo naprosto nutné, aby se jedna dávka dostala k co největšímu množství lidí a zachránila životy. Což se stalo," řekl člen Rady vlády pro zdravotní rizika a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MESES) v rozhovoru pro Radiožurnál.

U očkovacích látek Pfizer/BioNTech, která tvoří asi tři čtvrtiny podaných vakcín, a Moderna ministerstvo zdravotnictví přistoupilo k prodloužení intervalu na konci března. Do té doby se očkovalo Pfizerem po 21 dnech a Modernou po 28 dnech. Nyní je to v obou případech po 42 dnech. U látky AstraZeneca zůstalo podání druhého termínu po 90 dnech.

Návrhy vakcinologů, aby se Česko vrátilo zpátky k původnímu kalendáři druhého očkování po třech nebo čtyřech týdnech považuje za logické i biochemik prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka. „Prodloužení mělo smysl, abychom co nejrychleji pokryli co nejvíce lidí, kteří mohli být ohroženi českou nebo britskou mutací. Teď se nám to vrací zpátky. A opravdu dvě dávky očkování jsou nezbytné pro to, abychom byli chráněni i proti indické mutaci," naznačuje v rozhovoru pro Český rozhlas.

Biochemik souhlasí s odhadem experta na zdravotnickou politiku Jakubem Hlávkou, který působí ve Spojených státech, že v případě indické a dalších mutací se hranice, kdy bude populace v bezpečí, blíží proočkovanosti 85 až 90 procentům všech obyvatel i dětí.

„Jsou to poměrně komplikované matematické modely, které vychází z infektivity viru. A vzhledem k tomu, že ta je hodně vysoko nad chřipkou, potřebujeme mnohem větší proočkovanost, abychom dosáhli kolektivní imunity. Možná jí ale nikdy nemusíme dosáhnout. A potom by bylo minimálně důležité, abychom dosáhli co největší ochrany ohrožených a zbytek populace bude promořován. Není to výsledek, který by se mi líbil, ale možná to bude výsledek, který budeme muset akceptovat," shrnul Konvalinka. Vědci mají odpověď na nejdůležitější otázku spojenou s koronavirem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu