Orgány činné v trestním řízení by měly konat, říká k odvolání prezidenta mluvčí Ovčáček

Domácí 03. června 2021 | 07:06 — Ilona Cílková
Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O tomto návrhu zbavit Zemana funkce hlavy státu bude příští týden rozhodovat Senát. Jeho případný verdikt o nezpůsobilosti Zemana zastávat prezidentský úřad by musela podle ústavy potvrdit Sněmovna.
Další 1 fotografie v galerii
Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky / Depositphotos

Novinářům to včera řekl předseda výboru Pavel Fischer. Zeman podle Fischera ve svých výrocích mimo jiné z kauzy Vrbětice ukázal, že je dezorientován, špatně cituje ústavu a vykládá si realitu způsobem, která zaměňuje následek za příčinu. „Nekoná v souladu se svým slibem, vůči sdělovacím prostředkům vystupuje v rozporu s Listinou základních práv a svobod," uvedl předseda výboru.

Výbor podle Fischera čerpal se Zemanových veřejných výroků. Předseda výboru poukázal mimo jiné na Zemanovo opakované prohlášení, že vyšetřovacích verzí výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 je více. Zeman to opakovaně uvedl navzdory opětovným vyjádřením vyšetřovatelů, tajných služeb i premiéra Andreje Babiše o jediné vyšetřovací verzi, podle níž jsou za výbuchy agenti ruské tajné služby.

Prezidentův mluvčí Ovčáček na Twitteru uvedl, že „zcela lživý útok organizované skupiny senátorů na prezidenta republiky je útokem na ústavnost, svobodu a demokracii“. Krok skupiny senátorů podle něj „vyvolává vážné podezření z trestného činu podle § 310 Trestního zákoníku – rozvracení republiky“. Dodal, že se jedná o pokus o státní převrat a „orgány činné v trestním řízení by měly neprodleně samy od sebe konat".

Později na Twitteru dodal: „Nenávistná opozice právě vzkázala všem s fyzickým handicapem, lidem, kteří jsou na vozíčku nebo mají diabetes: ‚Jste nesvéprávní.‘ Tuhle opoziční špínu musíme v říjnových volbách zastavit." A v dalším tweetu ještě napsal „Mrzí mne, že špinavosti skupiny senátorů poškozují celou řadu slušných a pracovitých opozičních političek a politiků. Považuji za důležité zdůraznit, že má ostrá slova rozhodně nejsou určena jim."

Ústava uvádí, že „nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, pravomoci hlavy státu přecházejí na předsedu vlády, Sněmovnu a Senát“. Vím, kdo chce zlikvidovat ČSSD, tvrdí expremiér a nevylučuje návrat do vysoké politiky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu