Evropa stojí na prahu velkého testu koronavirových vakcín

Domácí 01. června 2021 | 09:59 — Ilona Cílková
V současné době drtí indická mutace koronaviru několik asijských zemí a rozšířila se i do Evropy. Světová zdravotnická organizace označila indickou variantu B.1.617 za zvláště znepokojivou verzi viru s globálním dopadem. Vědci tak varují před nebezpečím dalších ohnisek koronaviru.
Další 3 fotografie v galerii
Jak nás vakcíny ochrání v případě nových, agresivnějších mutací? / Depositphotos

Většina evropských zemí postupně uvolňuje epidemická opatření. Vědci ale varují před přílišným optimismem. Ve Velké Británii se navzdory velmi rychlému postupu v očkování rychle šíří tzv. indická mutace koronaviru a podle expertů se země ocitla na prahu třetí vlny koronaviru. Epidemiologové a poradci vlády premiéra Borise Johnsona proto vyzývají politiky, aby odložili rozvolňování restrikcí, ke kterému má dojít 21. června. 

Podle epidemiologů počty infikovaných v Británii poprvé od dubna výrazněji stoupají. V některých oblastech Anglie včetně Boltonu, Seftonu, Bedfordu či Chelmsfordu je podle britských médií většina infekcí způsobena právě indickou variantou. Od poloviny dubna se počty nově odhalených případů covidu-19 pohybovaly kolem 2000 za 24 hodin. V posledních nejméně pěti dnech se ale denní přírůstky nakažených šplhají přes 3000 a s rostoucími statistikami sílí i varování britských odborníků. Podle nich stojí Spojené království na počátku třetí vlny koronaviru a je potřeba začít brzdit rozvolňování.

„Počty případů jsou v tuto chvíli samozřejmě relativně nízké. Ale všechny vlny začínají s malým počtem případů, které se objevují někde v pozadí, a pak to najednou bouchne. To, co nyní sledujeme, jsou známky počáteční vlny, a to je klíčové," řekl v pondělí pro BBC mikrobiolog Cambridgeské univerzity Ravi Gupta. S ohledem na vysokou proočkovanost populace bude nástup třetí vlny ve Spojeném království spíš pozvolný. V tom ale vidí nebezpečí. „Pravděpodobně to bude trvat déle, než když se objevily předchozí vlny, protože máme poměrně vysoký podíl naočkované populace. Po nějakou dobu tu proto může panovat falešný pocit bezpečí, a to nás znepokojuje," varuje Gupta.

Velká Británie začala s podáváním vakcín na počátku loňského prosince a patří mezi nejvíce proočkované země světa. „Vakcíny už mají zjevně velký dopad, otázkou ale je, jak velký," prohlásil minulý týden Boris Johnson podle listu The Wall Street Journal. Aktuální nárůst případů v Británii lze tak podle WSJ vnímat jako test koronavirových vakcín a jejich schopnosti snížit míru hospitalizací i v případě nových, agresivnějších mutací.

Indická varianta vyvolává obavy ze dvou hlavních důvodů. Britští vědci odhadují, že může být až o 50 procent přenositelnější než takzvaná britská varianta, která v současnosti dominuje v řadě evropských zemí včetně České republiky. Znepokojení vyvolává také její možná odolnost vůči vakcínám. 

Podle listu The Wall Street Journal může být účinnost vakcín u indické varianty po aplikování první dávky menší, než u té britské. Podle anglického úřadu veřejného zdraví se v případě britské varianty účinnost po první dávce pohybuje kolem 50 procent, u indické to je jen 33 procent. S píchnutím druhé dávky však účinnost vzroste na zhruba 81 procent. Podle britských vědců zatím nelze s jistotou odhadnout, jak se nejnovější nárůst případů nakonec promítne do počtu hospitalizovaných a obětí. Případné zahlcení nemocnic novými pacienty s covidem-19 přitom vyvolává značné obavy odborníků. Jsme nepoučitelní. Chceme dát viru šanci, aby se mohla rozhořet další vlna, varuje Milan Kubek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu