Jsme nepoučitelní. Chceme dát viru šanci, aby se mohla rozhořet další vlna, varuje lékař

Domácí 29. května 2021 | 09:06 — Ilona Cílková
Evropu trápí nová mutace koronaviru, tentokrát indická. Podle Světové zdravotnické organizace se indická varianta potvrdila už v 53 státech. Na území České republiky byla zatím potvrzena ve třinácti případech a vědci aktuálně zkoumají další desítky podezřelých vzorků.
Další 3 fotografie v galerii
Indická mutace může být problém, upozorňují odborníci / Depositphotos

Podezření musí potvrdit Národní referenční laboratoř ve Státním zdravotním ústavu. Na výsledky takzvané sekvenace se čeká. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová ovšem v pátek uvedla, že stav už není tak dramatický. „Situace v ohnisku nákazy na Českolipsku s podezřením na indickou mutaci covidu se uklidnila," řekla na tiskové konferenci s tím, že za poslední týden nejsou žádné nové případy.

Indická varianta je oproti běžnému covidu nakažlivější. To dokazuje i situace ve Velké Británii, kde se nová mutace rozrůstá velmi agresivně. Za hlavní ohnisko byl označen Bolton na severozápadě Anglie. Rakousko proto již zarazilo návštěvy turistů ze Spojeného království a od 1. června zakazuje všechny přímé lety z ostrovního státu. Přísně zakročilo i Německo.

Na potenciální šíření indické varianty koronaviru upozorňuje i prezident České lékařské komory Milan Kubek a viroložka z Karlovy univerzity Ruth Tachezy. V této souvislosti varují před prudkým rozvolněním protipandemických opatření, ke kterému Česko přistoupí od pondělí. Vláda k neplánovanému rozvolnění přikročila na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle kterého ministerstvo zdravotnictví nemůže služby uzavírat plošně.

„Při vší úctě, virus se rozhodnutím soudu řídit nebude. Díky očkování je nyní v těžké defenzivě, ale vypadá to, že mu chceme dát šanci, aby se zde mohla rozhořet další vlna," uvedl Milan Kubek v České televizi. K opatrnosti vyzývá i viroložka Ruth Tachezy. „V této chvíli bych vyzvala k opatrnosti. Vidím nebezpečí, když se otevírají bary, bazény a diskotéky. To je kumulace lidí ve vnitřních prostorách a obávám se, že bude problém s dodržováním například nošení respirátorů na těchto místech," konstatovala s tím, že je nezbytné základní protipandemická opatření dodržovat a hlavně vyžadovat.

Milan Kubek v rozhovoru pro Českou televizi upozornil na to, že polovina populace dosud nemoc neprodělala a ani proti covidu není očkovaná, takže prostor pro šíření má koronavirus značný. Podle šéfa ČLK nelze vyloučit další vlnu. „Díky očkování by to nemusel být takový armagedon, ale nechceme se dočkat toho, že situaci zase budeme řešit ex post a zavádět lockdown." Podle Tachezy Česko zatím míří stejným směrem jako loni, kdy před létem rozvolnilo, aniž by se připravilo na možný výskyt dalších variant.

Dobrou zprávou je, že by proti indické mutaci mělo fungovat očkování. Nejnovější britská studie ukázala, že vakcína Pfizer poskytuje dva týdny po druhé dávce až 88procentní ochranu před touto variantou. Podle vědců je ale zcela zásadní, aby u dvoudávkových schémat dostal člověk skutečně dvě injekce. Po první dávce má totiž vakcína účinnost jen kolem 30 procent, což je o dost méně než při nákaze běžným covidem. Na indickou mutaci za poslední týden v Británii zemřeli podle informací úřadů čtyři lidé. Podle tamního ministra zdravotnictví Hancocka mezi nimi nebyl ani jeden naočkovaný člověk.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Zavřít reklamu