Vláda hodila obchodníky přes palubu. Trestá aktivní a kompenzace škrtá

Domácí 23. dubna 2021 | 08:04 — Ilona Cílková
Vláda připravila šest balíčků postupného rozvolňování protiepidemických opatření. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Klíčovým faktorem bude počet nakažených. Termín platnosti se bude upřesňovat v pondělí a ve čtvrtek pak potvrzovat.
Další 3 fotografie v galerii
Aktivita a snaha se u nás trestá / Depositphotos

První balíček vešel v platnost 12. dubna. Další fáze má proběhnout 26. dubna. Zásadní datum bude 3. května, to mají být uvolněny všechny obchody. „Současně uvolníme nezbytně nutné služby na rozmezí zdravotních a kosmetických. Všude se bude prokazovat testem, ať už PCR, nebo antigenním," uvedl na tiskové konferenci Havlíček.

S uvolněním obchodů a služeb až 3. května nesouhlasí Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR. „Obchody nejsou ta riziková místa, většina je už stejně otevřená, řešíme zde zbytek. To nijak zásadně mobilitu nezvyšuje," uvedl Prouza pro Český rozhlas.

Připomíná, že ani Velikonoce, kterých se epidemiologové obávali, nevedly k nárůstu denních počtů nakažených. Obchodníci se na otevření těší, protože pro mnoho z nich je to podle Prouzy otázka přežití. Někteří například mají sklady plné zimního a jarního oblečení a obuvi a obávají se, že už ho nedokáží prodat. „Obchod je o kontaktu s lidmi. Dělají to lidé, kteří ke štěstí potřebují komunikovat s ostatními. Na druhou stranu lidé hodně šetří, takže nečekáme, že by se čísla prodejů rychle vrátila do čísel roku 2019," míní Prouza.

Zavřené provozovny nás podle ekonomky Heleny Horské stojí dvě miliardy korun denně a zároveň ničí podnikatelské podhoubí. Podnikatelé bez jasných vyhlídek přicházejí o rezervy a hlavně o naději na návrat do postkoronavirového normálu. „Vláda od ledna brutálně přenastavila kompenzační programy, řadě lidí ze dne na den vzala jakoukoli kompenzaci. Hodila přes palubu lidi, kteří zde dvacet, třicet let poctivě platili daně a něco budovali," přidává se Prouza.

Na to, že jsou nové covidové programy fiaskem upozorňují i ostatní ekonomové. Mnoho podnikatelů na ně nedosáhne, neboť podmínky jsou nastaveny tak přísně , že v podstatě trestají ty, kteří se prokázali jako akceschopnější a dokázali si zákazníky flexibilně získat i ve ztížených podmínkách.

„Tím, že vláda od ledna škrtla kompenzace, typicky COVID-Nájemné, které udržovalo firmy při životě, tak se dostaly do neřešitelné situace. Nejvíc jsou potrestáni ti, kteří se snažili a prodávali přes e-shopy a výdejová okénka. Ti najednou nesplňují vstupní limity pro nárok na kompenzace a jsou trestáni za to, že se snažili," kritizuje situaci Prouza.

Desetina obchodů podle něj už znovu neotevře, pětina je na hraně a bude záležet, zda dokážou rychle prodat alespoň část svých zásob. Nejvíce se ale obává toho, že mladí lidé nebudou chtít pracovat v oborech, do kterých by jinak šli. Například kariéra v gastronomii jim nebude při vědomí ročního výpadku jejich potenciálního zaměstnavatele připadat perspektivní, naopak střední zdravotní školy hlásí rekordní zájem. Naprosté fiasko. Podnikatelé jsou trestáni za svoji akceschopnost a flexibilitu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu