Srdečné pozdravy z Ruska. Do Česka byli vysláni agenti s povolením zabíjet

Domácí 19. dubna 2021 | 09:55 — Ilona Cílková
Premiér Andrej Babiš v sobotu večer informoval o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014. Co víme o elitní jednotce 29155 ruské vojenské rozvědky GRU? Podle expertů se jedná o agenty na tzv. špinavou práci.
Elitní útvar GRU je školen pro akce toho nejdivočejšího charakteru / Depositphotos

Kdyby se nejednalo o tak vážnou věc, nabízela by se paralela s bondovkou "Srdečné pozdravy z Ruska" v hlavní roli s agentem 007 s povolením zabíjet. Elitní útvar ruské zahraniční špionáže 29155 je totiž skutečně určený pro záškodnické akce toho nejdivočejšího charakteru.

Co je vlastně GRU? Rozsah působení jednotky 29155 sice zůstává zahalen tajemstvím, ze střípků, které se podařilo poskládat investigativním novinářům skupiny Bellingcat listu The New York Times nebo magazínu Foreign Policy ale vyplývá, že se tito záškodníci v uplynulých letech podíleli na destabilizační kampani zejména v Evropě, ale i v dalších částech světa.

Podle informací deníku The New York Times jednotka 29155 sídlí v ústředí 161. výcvikového střediska zvláštních operací na východě Moskvy. Jejím velitelem je generálmajor Andrej Averjanov a její příslušníci se rekrutují z veteránů krvavých konfliktů v Afghánistánu, Čečensku a na Ukrajině.

Podle armádního generála Petra Pavla má většina států na světě podobně strukturované zpravodajské služby. „Ruská vojenská zpravodajská služba, která se jmenuje GRU, je obdobou našeho vojenského zpravodajství nebo americké DIA. Potom jsou obranné zpravodajské služby, takovou službou je v Rusku FSB a kromě toho má Rusko ještě civilní zpravodajskou službu. Rusko ale na rozdíl od jiných zemích má tuto speciální jednotku, plnící úkoly, které nelze označit jinak než jako špinavá práce, a které se projevily například v kauze otravy agentů Skripala nebo Litviněnka. Dosud byly jejich akce za hranicemi Ruska zaměřeny primárně proti ruským občanům. Akce ve Vrběticích je jednou z prvních, kdy byla tato aktivita zaměřena proti cizím státním příslušníkům. Proto bychom tuto akci měli důkladně popsat a analyzovat," popsal situaci ve zpravodajských službách generál Pavel pro Blesk.

Podle Pavla občané nemají důvod k obavám z žádného bezprostředního vojenského ohrožení. O tom ostatně ubezpečily i zpravodajské služby. Na druhou stranu je to podle něj další důkaz toho, jak se Rusko chová k zemím, jako je Česká republika. „A my bychom podle toho měli upravit náš přístup k Rusku a některým projektům, kde se s ruskou účastí uvažovalo. Mimo jiné bychom si měli jasně říci, že Rusko není apriori naším nepřítelem, pokud se tak nechová. Ale bohužel toto chování nesvědčí o tom, že by se k nám Rusko chovalo jako k suverénní zemi, ale spíše jako k dobytému území. A to není dobrý základ pro vzájemné vztahy," popisuje Pavel.

Vyhoštění necelých dvou desítek zaměstnanců ruského velvyslanectví je podle něj rázný krok. Současně však Pavel upozorňuje na to, že agentů ruských tajných služeb je v Česku pod diplomatickým krytím mnohem víc.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu