Český boj o vakcínu Sputnik V začíná. Prezident Zeman už zná odpověď rektora Zimy

Domácí 03. dubna 2021 | 09:43 — Ilona Cílková
Premiér Andrej Babiš bude přemýšlet o nákupu ruské vakcíny Sputnik V, která není schválená Evropskou lékovou agenturou. Akvizici ruské vakcíny Sputnik V připustil poté, co pro Česko a další státy selhalo vyjednávání v rámci Evropské unie o přidělení dodatečných vakcín.
Další 3 fotografie v galerii
Prezident Zeman už zná odpověď rektora Zimy ohledně užití vakcíny Sputnik V / Depositphotos

Ostrý spor o rozdělení dodatečné zásilky vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNtech mezi jednotlivé země Evropské unie skončil porážkou Rakouska, Česka a Slovinska, které se ve snaze získat vyšší množství očkovacích látek odmítly připojit ke kompromisu vyjednanému portugalským předsednictvím. Zmíněné země tak dostanou méně dávek očkovací látky z celkem desetimilionové várky, než mohly.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz se podle českého premiéra kvůli sporu o solidární várku vakcín uchýlil ke kroku, ke kterému může směřovat i Česko. „Kurz si objedná milion sputniků. No a my o tom budeme také muset přemýšlet," připustil Babiš pro Deník N. Český premiér zároveň dodal, že vzhledem k tomu, že rozdělení vakcín nepovažuje za spravedlivé, také nepřistoupil na původní návrh dodávky 143 tisíc vakcín pro Česko.

Ruskou vakcínu Sputnik V zkoumá Evropská léková agentura. Prezident Miloš Zeman ale chtěl politické rozhodnutí vlády, která by umožnila aplikaci Sputniku i bez vyjádření unijního regulátora. Snažil se proto přenést své tažení za neschválenou ruskou vakcínu proti covidu-19 na akademickou půdu. Před pár dny oslovil rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, aby vědci Sputnik prozkoumali a přišli s doporučením, zda lze vakcínu v Česku používat. „Prezident republiky se po poradě s profesorem Romanem Prymulou v této věci obrátil na rektora Univerzity Karlovy, profesora Tomáše Zimu," uvedl tehdy mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Biochemik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka pokus zatáhnout UK do politického boje okomentoval ve čtvrtek pro Český rozhlas. Podle něj rektor Zima už prezidentovi odpověděl. „Pokud vím, rektor napsal prezidentovi v pondělí. A asi by bylo správné, aby na to reagoval pan prezident a neměl by se dozvídat odpověď ze sdělovacích prostředků. Za sebe mohu jen zopakovat to, co jsem už říkal. Sputnik považuji za vědecky vynikajícím způsobem vymyšlenou vakcínu. Nepochybuji o tom, že výsledky publikované v prestižním časopisu Lancet jsou správné," uvedl Konvalinka. Souhlasí s tím, že by se celá záležitost neměla politizovat. Podle biochemika bychom se měli k ruské vakcíně chovat úplně stejně jako ke všem ostatním vakcínám a nechat ji řádně schválit Evropskou lékovou agenturou.

Pro použití v Česku existuje možnost, že by vakcínu na doporučení Státního ústavu pro kontrolu léčiv schválil mimořádným způsobem ministr zdravotnictví. „Ale já tady naprosto souhlasím s ministrem Janem Blatným, že to nechce udělat. A za svoji osobu říkám, že v tomhle vidím pokus zatáhnout univerzitu do politického boje. To nepovažuju za správné," okomentoval situaci Jan Konvalinka. Vakcína Sputnik používá velmi chytrý přístup, který jsem neznal, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu