Ministerstvo zdravotnictví podceňuje situaci. Jihoafrická mutace nám může pořádně zavařit, varuje vědec

Domácí 24. března 2021 | 10:55 — Ilona Cílková
Podle WHO Evropa eviduje zvýšený nárůst nově potvrzených případů. Na vině je britská mutace, která se stala na kontinentě dominantní. Místo rozvolňování, tak některé státy pomalu začínají utahovat šrouby. Problémem se může stát za pár týdnů i velmi nakažlivá jihoafrická mutace.
Další 3 fotografie v galerii
Evropu děsí nové mutace / Depositphotos

Situace v Evropě se nelepší. Na vině jsou šířící se nakažlivější mutace koronaviru. A nejedná se pouze o britskou variantu. Epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rostislav Maďar varuje před jihoafrickou mutací, která byla například zachycena v Brně a Olomouci. Podle Maďara je důležité neopakovat chybu z prosince minulého roku, kdy se vědělo o britské variantě včetně toho, že je více infekční. Ministerstvo zdravotnictví podle něj situaci stále podceňuje.

Podle Maďara si je ministerstvo jistější více, než by mělo být. Jihoafrickou mutaci totiž zdaleka nemusíme mít pod kontrolou. Proto je velmi důležité navýšit plošné testování a sekvenace mutací.

Na problém s jihoafrickou mutací před časem upozornil vědec Omar Šerý. „Vláda musí okamžitě konat, jinak se tato varianta nekontrolovatelně rozšíří," řekl pro Seznam Zprávy vědec. Proč je jihoafrická mutace tak nebezpečná? Podle Šerého se ukazuje, že protilátky, které vzniknou očkováním i proděláním onemocnění covid-19 způsobeného původními variantami koronaviru, nejsou tak účinné a lidé to onemocnění mohou znovu dostat.

Tento týden odhalily laboratoře Elisabeth Pharmacon v Brně další dva lidi s jihoafrickou mutací koronaviru. Informaci uvedl na sociální síti ředitel laboratoře Omar Šerý. „Po čtrnácti dnech máme dnes v Brně záchyt dalších dvou osob s jihoafrickou variantou viru. Lze předpokládat, že pozitivních osob v jejich okolí bude více. Krajská hygienická stanice a Státní zdravotní ústav dostaly informace a pozitivní osoby jsou již v karanténě," uvedl Šerý.

Co víme o jihoafrické mutaci? Nová mutace koronaviru byla odhalená poprvé loni v říjnu v Jihoafrické republice. Podle vědců nezpůsobuje závažnější průběh nemoci covid-19, je ale o 50 procent nakažlivější. Také mnohem častěji útočí na mladší osoby, které se staršími kmeny neměly tolik problémů. A zřejmě také lépe odolává protilátkám získaným po prodělání nemoci.

Nejasné zatím je, do jaké míry dokážou před covidem-19 způsobeným jihoafrickou mutací ochránit lidi současné vakcíny. Jasnou odpověď na to vědci nemají. „Máme ale důvod ke znepokojení," uvedl jihoafrický virolog Alex Sigal. Podle něj totiž mnoho lidí protilátky po prodělání covidu-19 neochránily před opětovným onemocněním způsobeným novou mutací během druhé vlny epidemie. Nechci strašit, ale jedné mutace se velmi obávám, říká imunolog Zdeněk Hel.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu