Nečekaná podpora ministru Blatnému. Babiš to s jeho odstřelením nebude mít lehké

Domácí 22. března 2021 | 08:43 — Ilona Cílková
Ministr zdravotnictví Jan Blatný je již delší dobu ve vládě za otloukánka. Jeho odchod požaduje prezident Miloš Zeman, který ministra zdravotnictví obvinil, že blokuje očkování ruskou vakcínou Sputnik a označil ho za unaveného člověka se syndromem vyhoření.
Další 2 fotografie v galerii
Premiér Babiš posílá ministrovi vytýkací dopisy a hledá za něj náhradu / Depositphotos

„Mně je ho líto. Já už jsem mu to říkal při jeho jmenování, že přichází z parku do džungle. A ta džungle ho sežrala. Bylo by sprosté se mu posmívat. Já vzhledem k jeho některým tiskovým konferencím na něm pozoruji syndrom vyhoření. Kdyby si odpočinul, možná, že by to bylo k dobrému," uvedl Miloš Zeman na adresu Blatného koncem února v rozhovoru na Primě.

Ani premiér Babiš se ale netají tím, že ho ministr Blatný štve. Premiér posílá ministrovi vytýkací dopisy a hledá za něj náhradu. Podle zákulisních informací se Babiš k Blatnému nechová s respektem ani na jednáních vlády.

Dnes večer bude Babiš osud Blatného řešit s prezidentem Milošem Zemanem. Setkání je plánováno na 18. hodinu. Diskutovat se bude celá řada aktuálních otázek, i situace na ministerstvu zdravotnictví a zahraničí. Uvedl to Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Blatného se ale čím dál více zastávají někteří opoziční politici. Například pražský primátor Zdeněk Hřib v nedělní Partii prohlásil, že se mu s Blatným jedná dobře. Problém je podle Hřiba v Babišovi. „Není dostatečně inspirující lídr," řekl pražský primátor.

„Vůbec se mi nelíbí, jak prezident Zeman vytrvale tlačí na výměnu ministra, který odmítá očkování neschválenými vakcínami EMA, tedy i Sputnikem V. V tomto za ministrem plně stojím," napsal na Twitter lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Blatného se zastali i další politici a podle ankety Radiožurnálu velká část zákonodárců stojí za ministrem zdravotnictví. Podle ankety má Blatný velkou podporu i u opozice.  Zákonodárci mají sice k Blatnému celou řadu výhrad, ale v otázce Sputniku ho podporují a rozhodně by to neměl být důvod k jeho odvolání. To uvedl třeba šéf Pirátů, Ivan Bartoš.

Blatný nechce debaty o svém budoucím vládním angažmá komentovat. „Co se týká různých spekulací o mém místě, tak já se budu jenom opakovat. Přišel jsem do úřadu dělat práci odbornou, budu ji dělat, dokud k tomu budu mít mandát. A nevidím teď nějaký další důvod se bavit o jiných spekulacích," uvedl Blatný po čtvrtečním jednání vlády.

Víc nechce říci ani Babiš. „Dobře víte, že ministry moc nekomentuji. Když jste ve válce, a my jsme ve válce, tak nemůžete dodržovat všechny byrokratické věci. Pana Smejkala mi doporučovali lidi ze všech stran, ale on je teď ve skupině, která doporučuje panu Blatnému nějaké věci," řekl Babiš v neděli v rozhovoru pro televizi Nova. Řekl také, že Blatného určitě nevystřídá příští týden. Co bude dál, ale říci nechtěl. Vakcína Sputnik používá velmi chytrý přístup, který jsem neznal, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu