Hrůza bez konce. Nebezpečný hybrid vzbuzuje obavy vědců po celém světě

Domácí 09. března 2021 | 09:10 — Ilona Cílková
Nové mutace koronaviru vzbuzují obavy vědců po celém světě. Naděje, kterou státy vkládají do vakcinace proti koronaviru, mohou totiž neustále vznikající mutace významně ohrozit. Nejenže mohou tlumit účinek vakcíny, ale mohou obejít i přirozenou imunitu u lidí, kteří virus už prodělali.
Další 3 fotografie v galerii
Mutace koronaviru vzbuzují obavy / Depositphotos

Obavy vzbuzuje mutace, která se objevila v USA, kde došlo ke sloučení místní varianty s virem z Kentu. Koronavirový hybrid v sobě obsahuje vlastnosti britské varianty zachycené v hrabství Kent, ale také mutace z americké Kalifornie. Informoval o ní odborný magazín New Scientist již v polovině února.

Zatím byl s tímto hybridem zachycen jen jeden případ, vědci se obávají, že případů je více. Nynější hybrid, který by mohl být nakažlivější a nebezpečnější, by navíc časem mohl v zemích, kde by se objevil, nahradit dosavadní mutace. Magazín New Scientist informuje, že k rekombinaci dvou mutací dochází, když v těle nakaženého obě varianty infikují stejnou buňku. Následně si během replikace vyměňují genetickou informaci, což vede ke vzniku nových virů, které přitom obsahují části RNA obou výchozích variant.

O tom, že může k rekombinaci dojít, vědci věděli. Pokládali to ale za málo pravděpodobné, protože je třeba shody mnoha okolností. K nim může dojít jen při velkých a vleklých epidemiích, s jakou se teď Spojené státy a s nimi svět potýká poprvé od pandemie španělské chřipky v minulém století. Zároveň je třeba, aby se jeden člověk nakazil dvěma nebo více variantami viru. To je možné například, když prodělává bezpříznakovou formu onemocnění nebo je už nakažený a příznaky covidu se u něj zatím neprojevily.

„Z toho, jak sleduji vývoj a pandemická data, nemůžu spát," svěřil se před několika dny agentuře Reuters Chris Murray z Institutu zdravotního měření a propočtů v Seattlu, který postup infekce sleduje a spolupracuje i s washingtonskou univerzitou. Murray podle svých slov doufal, že dokončení několika druhů dostupných a účinných vakcín spolu se získanou imunitou těch, kdo už nemoc prodělali, pandemii zbrzdí a nakonec zastaví.

Rekombinace je podle vědců nebezpečná zejména v tom, že může náhle změnit klíčové vlastnosti viru. „Může to být velmi nebezpečné, protože může dojít ke změně celých proteinových částí viru a vést k tomu, že se stanou očkovací látky neúčinnými," potvrdila Daily Mailu evoluční viroložka Emilia Skirmunttová z Oxfodrské univerzity. Varianta kombinující vlastnosti mutace z Kentu a Kalifornie zatím nemá název. Konec pandemie v nedohlednu. Vědci vysílají znepokojivé zprávy.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu