V zahraničí se na nás koukají jak na blázny, upozorňují odborníci. Jestli otevřeme, budeme světu pro smích

Domácí 18. února 2021 | 10:07 — Ilona Cílková
Česká vláda chystá rozvolnění v době, kdy v Česku opět přibývá lidí s covidem a epidemie nabírá na obrátkách. Názor odborné veřejnosti je jasný. Rozvolňovat bychom neměli do doby, dokud reprodukční číslo neklesne pod jedna. Jinak se jedná o velké riziko a otevření se nám za pár týdnů vymstí.
Další 3 fotografie v galerii
Názor odborné veřejnosti je, že by se v tuto chvíli nemělo otevírat vůbec nic / Depositphotos

„V současné chvíli by se nemělo otevírat vůbec nic. Dokud reprodukční číslo R neklesne pod jedna, nemůžeme rozvolňovat," zhodnotila vládní záměr viroložka Ruth Tachezy z Přírodovědecké fakulty UK. Podle ní lidé po otevření prodejen vyrazí na nákupy ve velkém, což považuje z hlediska epidemie za velké riziko. „Otevírat obchody je v tuto chvíli nezodpovědné," varuje a upozorňuje na fakt, že se na nás všichni ze zahraničí na koukají jako na blázny, neboť i v zemích, kde mají oproti nám naprosto zanedbatelné počty nově nakažených, mají zavřeno.

Názor odborné veřejnosti je, že by se v tuto chvíli mělo s otevíráním počkat. „Je určitě dobře, že se vše plánuje a obchody se připravují. Snad se pak nestane, že vláda rozhodne ze dne na den a nebude nic připravené. Viděla jsem v televizi, že obchodní centra budou třeba nabízet antigenní testování a podobně. To je správné, ale musíme počkat, " uvedla v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Proti otevření obchodů, o kterém chce v pátek jednat vláda premiéra Andreje Babiše se staví prezident Lékařské komory Milan Kubek. Podle něj by bylo otevření extrémně riskantní. „Vláda tuhle chybu udělala už začátkem prosince, když se chtěla zalíbit lidem. V situaci, kdy epidemie mírně klesala, došlo k rozvolnění a za tři týdny jsme zde měli malér. Pokud stejnou chybu udělá vláda z důvodu, aby se zalíbila lidem, protože ji více než na lidském životě záleží na politických bodech a na tom, kolik dostane hlasů ve volbách, v době, kdy se epidemie rozjíždí, tak ta katastrofa bude ještě větší. Je třeba si v této souvislosti uvědomit, že aktuálně je rezervní kapacita našich nemocnic nejnižší, jaká kdy za epidemie byla," uvedl šéf lékařů pro CNN Prima News.

Na další rozvolnění není prostor ani podle ministra školství Roberta Plagy. Pokud se mají vracet žáci do škol, nemohou se podle ministra zároveň otevřít obchody. Větší setkávání lidí, které se s tím pojí, by se naopak mělo vyvážit opatřeními v jiném segmentu. „Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou nejen pro ministerstvo školství, tak jiné změny opatření nejsou možné,” napsal na sociální síť Plaga. Ministerstvo školství prosazuje, že se s otevřením škol musí zpřísnit opatření v nějaké jiné oblasti. Navrhuje například testování ve výrobních firmách či maximální využití práce z domova. Jsme v nejhorší fázi, ve které jsme během epidemie byli. Žádný stát by teď nerozvolnil, varuje epidemiolog.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu