Blatný by měl odstoupit. Favorita na nového ministra mám, říká imunolog

Domácí 08. února 2021 | 09:08 — Ilona Cílková
Situace v Česku je velmi závažná. Podle expertů se následující týdny stane britská varianta viru dominantně přenášeným typem a počty nakažených prudce stoupnou. Boj proti rychlejší mutaci koronaviru je již prohraný, myslí si molekulární imunolog profesor Václav Hořejší.
Další 3 fotografie v galerii
Tlak na ministra zdravotnictví je enormní / Česká televize

Ministerstvo zdravotnictví v čele s Janem Blatným situaci nezvládá. Jak se dá zhodnotit způsob, jakým si ministr ve funkci vede, jde to vůbec? Dá se jeho výkon hodnotit, i když jsme v bezprecedentní situaci? 

„Až doposud jsem ho nechtěl kritizovat, protože jeho pozice je skutečně těžká a nezáviděníhodná. Ale rozlil si to u mě tím, jak před nedávnem v televizi naprosto hloupě říkal věci, které potom využívali popírači covidu na demonstracích. Jestli není schopen posoudit, jak působí jeho výroky, tak je to tragické. Říká se, že ryba smrdí od hlavy, takže podle mého názoru by bylo potřeba, aby odešel a byl nahrazen někým lepším, energickým a lépe komunikativním," uvedl profesor Hořejší v rozhovoru pro Blesk.

Netají se ani tím, že má již v hlavě jméno, kdo by mohl ministra nahradit. „Mým favoritem by byl hlavní epidemiolog z IKEM, pan doktor Petr Smejkal. Připadá mi jako opravdu výborný kandidát. Nevím ovšem, jestli by takovou obtížnou funkci přijal," uvedl Hořejší.

S prací ministra Blatného není spokojen ani imunolog Zdeněk Hel, který ho na sociální síti vyzval k odstoupení. Hel upozornil na vážnou situaci v chebské nemocnici a ministrem odmítnutou pomoc od Německa. „Pan ministr Blatný zatvrzele odmítá pomoc Německa. Ze strany Německa jde o symbol dobré vůle, přátelství a soudržnosti mezi sousedy, o symbol Evropanství. Stejně, jako pan ministr odmítá pomoc vědecké komunity, odmítá pomoc Evropy. Pane ministře, odstupte," apeloval imunolog Hel ve svém příspěvku.

Pravdou je, že na poslední tiskové konferenci působil ministr Blatný velmi odevzdaně. Dokonce to po pár prvních větách vypadalo, že se chystá podat demisi. Ministr to neudělal. To nemění nic na tom, že v posledních týdnech se objevily spekulace o možném odvolání Blatného. Náznaky existují a otevřeně se o nich mluvilo. Nicméně premiér to stále popírá.   Hledání nástupce bude velmi problematické.

Pokud by ale k výměně nakonec došlo, jednalo by se už o čtvrtého ministra zdravotnictví, který by vedl Česko v boji proti pandemii. V září skončil Adam Vojtěch, poté rezignoval jeho nástupce Roman Prymula, kterého nahradil Jan Blatný. Kromě šéfů ministerstva skončilo během necelého posledního roku ještě několik dalších pracovníků. Například epidemiolog Rastislav Maďar, vedoucí laboratorní skupiny Marián Hajdúch, ředitel Státního zdravotnického ústavu Pavel Březovský nebo náměstek ministra Blatného Aleksi Šedo. Hlavní vinu na zmatcích nesou vyjádření premiéra Andreje, tvrdí hejtmani.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu