Mnozí by rádi, aby mlčel. On se rozhodl založit protikorupční hnutí, se kterým chce kandidovat

Domácí 27. ledna 2021 | 09:45 — Ilona Cílková
Bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta zakládá hnutí Přísaha, se kterým se chce zúčastnit voleb do Poslanecké sněmovny. Ve čtvrtek se vydá sbírat mezi lidmi podpisy pro formální založení hnutí.
Další 2 fotografie v galerii
Šlachta řídil protimafiánský úřad policie od ledna 2008 / FaceToFace

Byl velmi blízko rozkrývání velkých korupčních kauz a díky tomu se podařilo odhalit mnohamilionové až miliardové škody. Dnes příliš slovům některých politiků o boji s korupcí nevěří. „Kdyby politici mysleli korupci vážně, tak by byli schopni se dohodnout aspoň na základních věcech na boji proti korupci," uvedl před časem Šlachta v pořadu FaceToFace.

I to byl jeden z důvodů, proč se rozhodl vstoupit do politiky a založil protikorupční hnutí Přísaha. Šlachta pro Seznam Zprávy uvedl, že lídrem hnutí bude on a kandidovat bude hnutí samo, nikoli v koalici. Program je jasný. Mělo by být protikorupčně laděné a program bude vycházet ze Šlachtovy praxe a zkušeností policisty. „Politika v mém podání má být pokračováním toho, jakým způsobem jsem doposud pro stát pracoval," uvedl bývalý ředitel policejního ÚOOZ.

Šlachta řídil protimafiánský úřad policie od ledna 2008, kdy nahradil Jana Kubiceho, do června 2016. V roce 2013 se podílel na policejním zásahu na úřadu vlády, který poté vedl k pádu kabinetu Petra Nečase. Nikdo z obviněných politiků ale nakonec nebyl odsouzen. Neprokázala se ani podezření kolem manipulací veřejných zakázek lidmi napojenými na politiky.

S Josefem Klímou napsal  profesně-autobiografickou knihu Třicet let pod přísahou. Musel hodně zvažovat, co do ní pustí, a co už ne. „Stále jsem nebyl zbaven mlčenlivosti, ale jsou tam věci, které buď zazněly u soudu nebo na ně nebylo uvaleno nějaké embargo. Jezdíme s tím teď po republice a lidi to velmi zajímá," prozradil Šlachta. Loni policie prověřovala, zda Šlachta ve své knize nezveřejnil tajné informace. Případ odložila. Vzpoura hospodských. Zakládají politické buňky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu