Vzpoura hospodských. Zakládají politické buňky

Domácí 23. ledna 2021 | 11:33 — Ilona Cílková
Stoupenci iniciativy Chcípl PES, kteří kritizují vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii koronaviru restaurace a hospody, dnes otevřou své podniky. Označí je jako politické buňky s petičním místem, tím pádem budou moci mít podle výkladu organizátorů otevřeno.
Další 3 fotografie v galerii
Některé restaurace dnes chtějí otevřít / Depositphotos

Podle Jakuba Olberta z pražské restaurace Šeberák, která byla navzdory vládnímu opatření opakovaně v provozu už dřív, není cílem protestu vydělat, ale přežít. Hospody a další podniky nebudou otevřeny pro veřejnost, ale pro ty, kteří se s peticí budou chtít seznámit nebo ji podepsat.

Jedni z hlavních iniciátorů akce Jiří Janeček a Jakub Olbert vyzývali, ať se k restauracím připojí i obchody a ostatní služby. „Přidali se nějací vlekaři či fitness centra. Těm se ale bude asi hůř vysvětlovat, že mají politické jednání," uvedl Janeček s tím, že jim jde hlavně o to, aby ukázali vládě, že nesouhlasí s aktuálními opatřeními. „Nejde tak o to mít otevřeno, jako ukázat vládě, že už to stačí."

„Oni nás nechápou, jim se v zásadě nic neděje, mají své platy a nijak se jich pandemie nedotkla, dělají akorát divadlo v televizi. Včera jeden z poslanců vyfotil restauraci ve Sněmovně. Sedí v ní čtyři u stolu bez rozestupu, bez roušek, a tohle nám strašně vadí," řekl Janeček pro CNN Prima News.

Většina restaurací otevře v sobotu kolem 11. hodiny. Podle Janečka ovšem některé obnoví provoz až k večeru, některé dokonce až třeba v neděli. „Ale my říkáme: Zítra kolem 11. hodiny nás přijďte podpořit do otevřených petičních místností, které se nacházejí v restauracích, podnicích, živnostnických provozovnách," sdělil Janeček s tím, že ve svém pivovaru má už plné rezervace a netuší, kam své hosty usadí.

Z iniciativy Chcípl PES se tak stalo politické hnutí, které ale nemá zájem kandidovat ve volbách. Podle organizátorů by ale mělo podnikům umožnit zůstat v provozu. „Vláda na nás používá politické nástroje, zneužívá svou politickou moc, proto musíme odpovědět stejně. Naším prioritním cílem je otevřít Česko a vrátit se do normálního života, nechceme marnit čas na politických zasedáních. Dostali nás do kouta," uvedl Janeček na úterní tiskové konferenci. Čtvrtá vlna bude horší než všechny předchozí dohromady, varují experti a přichází s nápady, jak se jí vyhnout.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu