Březen bude tragický. Lidé vůbec neví, co je čeká, varuje lékař

Domácí 15. ledna 2021 | 09:41 — Ilona Cílková
Britská mutace viru se po Evropě rychle šíří a její nástup v České republice nikdo nesleduje. K počtům nakažených novou mutací v tuto chvíli nejsou žádná data, protože vláda vzorky nesekvenuje. A data pro predikci tak chybí.
Další 3 fotografie v galerii
Britská mutace viru se po Evropě rychle šíří / Depositphotos

I z těchto důvodů je nutné, co nejdříve proočkovat co největší část populace. „Pokud to nestihneme do půlky března, tak budeme ve velkých problémech, protože co teď modelujeme, je právě souboj dvou mutací, tedy "britského" a "starého" koronaviru. Odhadujeme, že v nějaké perspektivě dvou až tří měsíců by se měly ty dvě mutace v Česku vyrovnat. To znamená, že po dvou až třech měsících začne převažovat ta britská mutace. Pokud se tak stane, dostaneme se do totálního pekla, takže je opravdu potřeba naočkovat seniory do této chvíle. Pak by sice začali kvůli britské mutaci nemocní přibývat, ale rizikoví pacienti by byli z velké části chráněni," říká ředitel Centra modelování biologických procesů René Levínský.

Není sám, kdo varuje před britskou mutací. Podle expertů nás s jejím příchodem během března čeká tragické období. Zatímco v zahraničí se o nové mutaci stále mluví, v České republice se tváříme, že se nic neděje. 

„Tak, jako jsme v létě říkali, že se nebezpečí vrátí, tak teď apelujeme, že přijde britská mutace, a jestli tohle byla lehká dětská hra, tak nás čeká tragické období během března. Všechna zahraniční média o tom mluví a my ne. Uklidňujeme lidi, že se nic neděje, ale je to, jako když se potápí Titanic," upozornil vedoucí koordinačního týmu iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed na CNN Prima News. Zároveň upozornil, že zdravotníci v nemocnicích jsou vyčerpaní a jde jim o život.

Podle lékaře berou lidé koronvairus na lehkou váhu a nechovají se zodpovědně a stále hledají  argumenty, proč covid není pravda, proč je to výmysl a nástroj k ovládání. I proto jsme podle něj mezi nejhoršími na světě.

Proč je nová mutace tak nebezpečná? Šíří se mnohem rychleji. Má mnohem vyšší reprodukční číslo a lépe se v populaci množí. Její R je vyšší o 0,4 až 0,8. „V tuhle chvíli je reprodukční číslo cca 0,9 a pomalu klesáme, ale kdybychom se chovali stejně a měli jsme tady ten nový virus, je reprodukční číslo vyšší než 1,3. Vidíme tedy, že i když jsme v 5. stupni schopni reprodukční číslo staré mutace stlačit pod jedničku, tak s novou mutací by nám stávající stupnice a ani její pátý stupeň už nepomohly," uvádí René Levínský. Nastalo to, čeho se lékaři nejvíce báli. Ministr Blatný má ovšem jiný názor.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu