Nastalo to, čeho se lékaři nejvíce báli. Ministr Blatný má ovšem jiný názor

Domácí 10. ledna 2021 | 09:59 — Ilona Cílková
Za sobotu v České republice přibylo 8406 nakažených koronavirem. Počet hospitalizovaných se oproti minulým dnům o něco snížil, přesto jsou nemocnice, které jsou na hraně kapacity.
Další 3 fotografie v galerii
V některých nemocnicích dochází lůžka na intenzivní péči / Depositphotos

„V nemocnicích je nyní nad 7 000 pacientů a všude vidíme obrovský nárůst. Je zcela evidentní, že se kapacita lůžek blíží svému limitu, možnosti navýšení jsou velmi omezené. Důvodem je nedostatek personálu. Vedla se diskuse o možnosti otevření polní nemocnice. Zatím se tak neděje. Potřebovali bychom pro ni totiž zajistit personál," řekl na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví koordinátor intenzivní péče v České republice Vladimír Černý.

Jeho slova potvrzuje situace v chebské nemocnice, která je podle tamního primáře interny nucena selektovat pacienty, protože její kapacita už je zcela vyčerpaná. Zaměstnanci padají únavou a pomoc je v nedohlednu. „Je načase, aby vláda konala a případně vysvětlila občanům Karlovarského kraje, že se zde bude umírat," varuje primář Stanislav Adamec.

Podle primáře je situace v chebské nemocnici zoufalá a aktuálně nemají jediné volné intenzivní lůžko a lékaři jsou nuceni již selektovat pacienty, které na intenzivní péči dají a které nechají na standardním oddělení prakticky umírat na těžký covidový zápal plic. „Jsme v tuto chvíli ve vakuu, nikdo nám není schopen říci, jak dál. Jistě se nabízí řešení nechávat pacienty nad 85 let již v domácí péči a nevozit je do obsazené nemocnice, ale tato rozhodnutí musí přijít shora," popsal zoufalou situaci lékař. 

Jiný názor zastává ministr zdravotnictví Jan Blatný. Česká republika o pomoc žádat nebude, neboť podle něj pomoc ze zahraničí české nemocnice nepotřebují. „S panem hejtmanem jsem mluvil v pátek. Převoz pacientů mezi regiony ČR probíhá pomocí Národního dispečinku lůžkové péče a například v pátek byli převezeni dva pacienti z Karlovarského kraje do jiných krajů. Není třeba zahraniční pomoci a pan hejtman to ví," uvedl Blatný pro CNN Prima News. Podle Jana Blatného stačí, když se pacienti převezou v rámci České republiky. Česko má další smutný rekord. Situace je mimořádně vážná, varuje lékař.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu