Čeká nás velmi rizikové období. Na klidný rok 2021 můžeme zapomenout

Domácí 29. prosince 2020 | 07:46 — Ilona Cílková
Na normální život si musíme ještě pár měsíců počkat. Podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly by se Česká republika mohla vymanit z koronavirové krize na začátku září příštího roku. Krizové období nás ale čeká v příštích měsících.
Další 3 fotografie v galerii
Naději vidí vědci v plošné vakcinaci / Depositphotos

Konec epidemie podmiňuje Prymula souběhem dvou faktorů. „Počítám, že to bude někdy na počátku září, že bychom mohli mít proočkovanou poměrně velkou část populace a zároveň, že tady bude poměrně velké procento osob, které tu nemoc prodělaly. A v kombinaci těchto dvou efektů dojde k tomu, že se cirkulace viru výrazně omezí a to onemocnění už by nemělo být takové, jak ho známe teď – to znamená masivní epidemie postihují desítky tisíc osob a bude to něco jako spalničky, které se budou objevovat v nějakých lokálních epidemiích, ale nebude to už taková masová záležitost," řekl Prymula v České televizi.

Naději vidí Prymula v plošné vakcinaci. Podle něj vakcína nebude stoprocentně chránit před nákazou virem, ale před těžkými průběhy nemoci. „Ty údaje, které jsou k dispozici, ukazují to, že na navození plné protekce té vakcíny je potřeba dvoudávkové schéma, které se zpravidla aplikuje s rozestupem tří týdnů a sedm dní po té druhé dávce by měl být člověk plně chráněn. Ta vakcína chrání velmi spolehlivě proti klinickým průběhům, zvlášť proti těm středním a těžkým. Chrání proti hospitalizaci a proti úmrtí. Nechrání ale proti vlastnímu nosičství. Člověk, který je zcela zdráv, může virus vylučovat, byť v poměrně menším množství," uvedl Prymula.

I podle Alexandra Vondry můžeme na poklidný rok 2021 zapomenout. Zahájení očkování je sice dobrou zprávou, podle europoslance však bude vakcin nedostatek pro všechny země EU a strhne se o ně boj. A to hlavně kvůli tomu, že k očkování jednoho každého člověka jsou vždy potřeba alespoň dva kusy vakcíny, protože po 21 dnech dochází k přeočkování. Vondra uvedl, že zatímco Česko počítá s dřívější dostupností vakcín některých výrobců, vakcína od britsko-švédské AstraZeneca bude podle něj k dispozici nejdříve v létě 2021 a s vakcínou francouzského výrobce Sanofi můžeme počítat až koncem příštího roku.

„Pokud budou k dispozici vakcíny jen od Pfizera a Moderny, znamená to, že EU s 450 miliony obyvatel má na rok 2021 jisté dávky jen pro 140 až 190 milionů lidí. V případě úspěchu Johnsonů, u kterých stačí pouze jedna dávka, se situace zlepší – na 340 až 390 milionů lidí. Ale to budeme vědět až v březnu. Každopádně to znamená, že výhled na klidnější rok 2021 je zatím v luftu," uvedl Vondra.

V České republice, stejně jako v ostatních zemích EU, začalo očkování proti covidu-19 v neděli 27. prosince. Očkovat se začalo ve čtyřech nemocnicích v Praze a dvou v Brně. Na polovinu se mezi obě metropole rozdělilo 9 750 očkovacích dávek. Další ampule vakcín společností Pfizer a BioNTech měly do České republiky dorazit už v pondělí. Dodávky v celé Evropě ale podle společnosti Pfizer zdržely problémy s logistikou. Nová mutace ukazuje na jednu zákeřnou vlastnost viru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu