Mrtvých je příliš mnoho. Druhou vlnu jsme nezvládli, říká lékař a zmínil další hrozbu

Domácí 22. listopadu 2020 | 08:10 — Ilona Cílková
Testy v sobotu v Česku odhalily 3187 nových případů koronaviru, tedy asi o tisícovku méně než před týdnem. Situace se na první pohled zlepšuje, ale realita rozhodně není tak optimistická. Příliš málo se testuje a vysoká pozitivita testů neklesá.
Další 3 fotografie v galerii
Nakažených zdravotníků bylo v druhé vlně příliš mnoho / Depositphotos

Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplývá, že se situace s koronavirovou nákazou v Česku se pomalu zlepšuje. Teď bude rozhodující, za jak dlouho bude k dispozici vakcína proti covid-19. 

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ubývá i nakažených zdravotníků.„Celkem nemocí prošlo 29 000 zdravotníků, což je obrovské číslo. Ta nejhorší situace byla na konci října, když jsme měli 17 500 nemocných, 3100 z toho byli lékaři. V současné situaci je těch nemocných 6750, z toho 1050 lékařů. Bohužel 24 zdravotníků zemřelo, z toho 10 lékařů a sedm zdravotních sester. Ta situace se zvolna zlepšuje a chci požádat všechny, aby respektovali protiepidemická opatření, aby si zdravotníci mohli také trošičku vydechnout. Protože v tom zatížení, v kterém řada nemocnic v současnosti pracuje, se prostě dlouhodobě vydržet nedá," řekl Kubek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Od pondělí se Česko posune z pátého do čtvrtého stupně rizika podle systému PES a s tím přijde rozvolňovování. Posunout zákaz vycházení v tuto roční dobu z 21 na 23 hodin, když je tma a zima, podle něj žádný vážnější dopad mít nebude. Mnohem závažnější je však otevření škol. Velký problém vidí Kubek v absenci testování. „Ti školáci by měli být před příchodem do škol otestováni. Máme k dispozici antigenní testy, tak nechápu, proč je nevyužíváme," kritizuje v rozhovoru.

Největší nebezpečí pak šéf lékařů vidí v předčasném rozvolnění. Situace se na první pohled zlepšuje, ale realita rozhodně není tak optimistická, jak na první pohled vypadá, zvláště proto, že se velmi málo testuje. „My jsme navrhovali, aby byly nějaké motivace pro lidi, kteří se cítí být nemocní, aby šli na testy, aby se zřídila pojízdná odběrová místa. Když srovnám poslední tři týdny, když se podíváme třeba na čtvrtky, protože je vždy třeba porovnávat stejné dny, tak 5. listopadu jsme měli 13 tisíc případů při 43 tisících testů. 12. listopadu jsme měli sice 7800 případů ale udělali jsme o 12 tisíc testů méně. A týden nato jsme měli o dalších 1400 nových případů méně, ale udělali jsme dokonce o 7300 méně testů," upozorňuje Kubek.

Když se netestuje, nejsou případy a bohužel zůstává stále velmi vysoká pozitivita provedených testů. Proti minulého čtvrtku se podle Kubka tento týden zvýšila ze 29 na 30 procent. O poklesu tedy nemůže být řeč.

„Druhou vlnu jsme nezvládli, 7000 mrtvých je strašné číslo a musíme dělat všechno proto, aby se ta statistika nezhoršila. Je třeba myslet do budoucnosti, je třeba vysvětlit občanům, jak důležité je očkování proti koronaviru, že to skutečně je to světlo na konci tunelu, protože jedině očkování může vrátit naše životy do normálu. A je samozřejmě třeba, aby stát to očkování zajistil," apeluje v rozhovoru Milan Kubek. Stávající opatření epidemii nezastaví. Musíme přitvrdit a nedělat nesmyslné kroky, vyzývá lékař.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu