Stávající opatření epidemii nezastaví. Musíme přitvrdit a nedělat nesmyslné kroky, vyzývá lékař

Domácí 11. listopadu 2020 | 08:28 — Ilona Cílková
V České republice je již čtvrtý den v řadě počet nových případů nižší než 10 tisíc. Slábne epidemie, nebo je to jen zdání? Klesají počty pozitivně testovaných, nebo klesá hlavně testování? Šéf lékařské komory Milan Kubek je přesvědčený, že to druhé.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Milana Kubka jsou na místě systematičtější opatření / Česká televize

Podle Kubka je nutné pokračovat v tvrdých opatřeních. Tedy přinejmenším. Paradoxem totiž je, že v současné době jsme na tom mnohem hůř, než jsme byli na jaře, ale opatření tomu ani zdaleka neodpovídají.  

„Měli bychom postupovat jako Izraelci, protože dokázali epidemii zastavit. 18. září zavedli tvrdý lockdown, který znamenal zavření veškerých škol, všech obchodů a služeb. Byl zastaven veškerý průmysl s výjimkou toho strategického, fungovaly pouze ty nejzákladnější veřejné služby, aby se udržela kritická infrastruktura. Lidé se nesměli navštěvovat a opouštět své bydliště na více než kilometr. Bylo to opravdu tvrdé, ale oni zatnuli zuby a vydrželi," řekl Kubek v rozhovoru pro Radiožurnál.

Podle Kubka je nereálné, abychom v tomto stavu žili další týdny a měsíce. Nastane podle něj obrovský tlak na to, aby se opatření začala rozvolňovat, ale toho reálného cíle, který stanovil Roman Prymula, nedosáhneme.

Podle Kubka by na místě zavřít průmysl, který není nutný. „Dělají se tady nesmyslné kroky, které mají i symbolický význam. Klasický příklad – stejný den, kdy vláda zavře speciální školy, což chápu, že bylo velmi bolestné, tak povolí profesionální sport. To mi hlava nebere," poukazuje Kubek na vládní chaos. To, že se začala hrát 1. fotbalová liga z pohledu lékaře epidemiologické situaci nepomůže, ale má to symbolický význam. Lidé nemají práci, nemohou pracovat a my jim dáme možnost dívat se v televizi na hokej. „Nic proti hokeji v televizi, ale myslím, že by bylo lepší, kdyby si lidé dali roušku a šli se projít," dodává.

Jaký průmysl je nezbytný, a který by měl omezit provoz, je v podstatě jasné. „Musí samozřejmě fungovat potravinářský průmysl, asi musí fungovat chemický průmysl, farmaceutický průmysl a podobné podniky." Automobilky by ale podle Kubka měli být na 14 dní či 3 týdny mimo provoz. Uzavření těchto provozů by zásadním způsobem změnilo epidemickou situaci, protože většina lidí se v současnosti samozřejmě nakazí v práci. „Ono je hezké, že vláda vyzývá k tomu, abychom dodržovali ta protiepidemická opatření, i já k tomu vyzývám, ale je to někdy tak trošku hraběcí rada, když ten člověk prostě do práce musí," myslí si Kubek.

Současná opatření nemohou podle Kubka epidemii zastavit. „Prostě, pokud nám bude počet nových případů klesat, pokud vůbec klesá... Protože říkám - klesá nám hlavně testování. Tak pokud bude klesat tímto hlemýždím tempem, tak se díváme někam do horizontu do jara, a to jsem přesvědčen, že prostě takto se žít nedá, že i ty ekonomické ztráty budou obrovské a určitě mnohem větší, než kdybychom zavedli tvrdý lockdown, tak jako to udělali v Izraeli. Myslím, že Izraelci obecně nejsou hlupáci, takže asi věděli, co dělali, a také jim to zafungovalo, protože v současnosti mají už úplně jiná čísla. Třeba 4. listopadu, což jsem právě konzultoval s izraelskou lékařskou asociací, nám umřelo 202 lidi, v Izraeli umřelo 5 lidí. My máme v nemocnicích 8000 hospitalizovaných, v Izraeli mají hospitalizovaných 320 lidí, procento pozitivních testů teď se pohybuje mezi dvěma až třemi. U nás je to 30 %. Takže oni to skutečně zvládli," uzavírá Kubek pro Radiožurnál. Epidemie neustupuje, máme před sebou rozhodující dny. Z čísel jsem nervózní, přiznává lékař.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu