Jsme v obrovském průšvihu. Po pandemii prudce stoupne počet onemocnění, říká český lékář

Domácí 24. října 2020 | 08:28 — Ilona Cílková
Jeho předpovědi ohledně pandemie covid-19 jsou neuvěřitelně přesné. Na nový koronavirus SARS-CoV-2 upozorňoval neurobiolog a odborník na DNA diagnostiku profesor Omar Šerý už v lednu. A jeho předpovědi se plní téměř do puntíku.
Další 3 fotografie v galerii
Je prokázáno, že virus mutuje / Depositphotos

Už v únoru s neuvěřitelnou přesností předpověděl koronavirový vývoj v Itálii a upozorňoval na to, co se řítí do Česka. V půli září předpověděl, že bude od října potřebovat hospitalizaci 2100 lidí. Začátkem října odhadl, že bez ohledu na testy je skutečný počet nakažených v Česku už více než 300 tisíc.

Podle Šerého bylo jasné hned od první studie, že nakažený člověk přenesl virus na dalšího člověka již během 24 hodin od nákazy zatímco sám ještě neměl žádné příznaky. Právě tento aspekt šíření viru, kdy nevíme kdo je a kdo není infekční, je podle něj nepříjemným překvapením. Vir se totiž bez povšimnutí přenášel mezi lidmi.

Velkou neznámou jsou dlouhodobé následky pacientů, kterým se po několika měsících objevují poškození plic, srdce, jater, ledvin nebo mozku. Podle Šerého je od ledna 2020 sice příliš krátká doba, aby bylo možné činit závěry o tom, jaké může mít prodělání onemocnění covid-19 dlouhodobé následky. Ale problémy lze bohužel očekávat.

Šérý pro časopis Téma uvedl, že virus může nastartovat kaskádu procesů, jež povedou k patologickým změnám mozku. A ty pak následujících deseti letech vyústí v Alzheimerovu chorobu. Vzhledem k tomu, že se tato nemoc vyvíjí u člověka pomalu a dlouhodobě, lze očekávat, že se v populaci po deseti letech od vzniku pandemie koronavirem zvýší počet osob, které takto onemocní.

Profesor Šerý není příznivcem tzv. promořování. Během přenosu z člověka na člověka viru mutuje a může se stát, že se tímto způsobem vytvoří nejen méně nebezpečná forma viru, ale může naopak vzniknout mnohem nebezpečnější forma viru. Vzhledem k tomu, jak málo o současném viru víme, připadají do úvahy obě možnosti. Čím více se virus bude přes lidi šířit, tím je větší pravděpodobnost, že vznikne nějaká jeho velmi nebezpečná forma. I z tohoto závažného důvodu se profesor Omar Šerý staví odmítavě k promořování obyvatel.

Kde vidí kořeny současného vývoje? Podle Šerého kdybychom poslechli epidemiologa Rastislava Maďara, který 24. srpna prosazoval nošení roušek, byli bychom dnes co se týče koronavirové krize někde jinde. Důvodů současné krize je ale podle něj ale více. „Na jaře jsme si neprožili epidemii, vůbec se nekonala. Ta vládní opatření, i když situace vypadala chaoticky a vše se měnilo každý den, zabrala. Díky tomu si víc než půlka národa řekla, že je to blbost a koronavirus neexistuje a že se o nic závažného nejedná," myslí si Šerý. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu