Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější

Domácí 18. října 2020 | 10:57 — Ilona Cílková
O koronaviru koluje celá řada fám a mýtů. Nejvíce se spekuluje o původu nového koronaviru. Ministr zdravotnictví Roman Prymula nyní připustil, že virus pravděpodobně unikl z laboratoře, ale ne proto, že by tam byl modifikován, pouze se s ním pracovalo jako v běžné laboratoři.
Další 3 fotografie v galerii
Prymula připustil, že virus pravděpodobně unikl z laboratoře / Depositphotos

A co ministr říká na fámy, které kolem původu viru kolují? A co míní o nové studii WHO, podle které lék remdesivir nezlepšuje vyhlídky pacientů na přežití ani nezkracuje délku hospitalizace? „Mýtů je podle mého několik. Řekl bych, že jeden ze zásadních je, že virus neexistuje nebo byl zplozen uměle a byl stvořen k tomu, aby zdecimoval lidstvo. Virus pravděpodobně unikl z laboratoře, ale ne proto, že by tam byl modifikován, pouze se s ním pracovalo jako v běžné laboratoři. Kolem toho se rozvířila celá řada diskuzí. Vyskytl se přirozeně a pouze se s ním v laboratoři pracovalo," míní Prymula, který zároveň vybídl obyvatele, aby sledovali jeho účet na Twitteru.

Právě zde Roman Prymula reagoval na závěry WHO o neúčinnosti amerického léku remdesiviru. Podle ministra je to překvapivá informace. „Informace je poměrně překvapivá. Vysoká účinnost preparátu nebyla potvrzena a dokonce se dá říci, že byla poměrně malá," míní ministr. Remdesivir má podle českých informačních zdrojů význam pouze u lehčích případů a brání přechodu k závažnějším. Česká vláda objednala deset tisíc dávek uvedeného léku za více než 200 milionů korun.

Prymula naznačil možný vývoj epidemie v nejbližších dnech. Nakažení covidem-19 budou podle ministra přibývat ještě nejméně deset až čtrnáct dní, spíš ale tři týdny. Příští týden bude podle něj relativně klidný, ale následující dva považuje za kritické. „V uplynulých dnech se nám nicméně podařilo výrazně zvýšit kapacitu lůžek v běžném režimu z pěti tisíc na deset tisíc a ventilovaných lůžek z tisíce téměr na patnáct set. Také kupujeme další ventilátory," říká Prymula, který je stále přesvědčen, že Česko složitou situaci zvládne. 

Prymula ve videopříspěvku reagoval na fakt, že čtvrtina Čechů považuje podle průzkumu roušky za zbytečné. „To určitě není pravda. Rouška logicky ovlivňuje proud vydechovaného vzduchu. Mají význam, pokud je nosíme všichni," zdůraznil s tím, že roušky chrání až z osmdesáti procent. Prymula otevřeně o tom, z čeho má obavy a proč je koronavirus tak zákeřný.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu