Čelíme největší krizi, jaká tu kdy byla. Seďte doma na zadku, zachráníte tím životy, vyzývá lékař

Domácí 20. října 2020 | 08:39 — Ilona Cílková
Měli jsme poslechnout epidemiologa Rostislava Maďara a nasadit v srpnu roušky? Vypadá to, že bychom se tím vyhnuli současným problémům a že bychom dnes byli co se týče koronavirové krize někde jinde.
Další 3 fotografie v galerii
Čelíme největší zdravotnické krizi, která tu byla za posledních 30 let / Depositphotos

Myslí si to i molekulární biolog Omar Šerý, který to řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové s tím, že samotné roušky už dnes nepomohou. „V srpnu, když pan docent Maďar prohlásil, že je potřeba si nasadit roušky, tak kdyby se nasadily, tak bychom byli jinde," míní Šerý.

Stejně to vnímal u druhý host pořadu šéf České lékařské komory Milan Kubek. Adam Vojtěch byl podle něj slabý a názory odborníků neprosadil. Chybu podle Kubka udělal především premiér Andrej Babiš, který se v srpnu řídil jen předvolebními průzkumy. Důvody současné krize jsou ale ještě složitější „Na jaře jsme si neprožili epidemii, vůbec se nekonala. Ta vládní opatření, i když situace vypadala chaoticky a vše se měnilo každý den, zabrala. Díky tomu si víc než půlka národa řekla, že je to blbost a koronavirus neexistuje a že se o nic závažného nejedná," myslí si Šerý.

Podle Kubka čelíme nějvětší zdravotnické krizi, která tu za posledních 30 let byla a i proto apeluje na lidi, aby roušky opravdu nosili. „Má to obrovský význam a nic to nestojí. Chtěl bych poprosit všechny, až vyjdou znovu, ať si nasadí roušku. Pokud nám veřejnost nepomůže a nepodaří se počty stabilizovat, zdravotnictví to nevydrží a může zkolabovat," varoval Kubek a vyzval občany, ať sedí doma na zadku a pokud je to možné, nikam nechodí.

Kolik lékařů vyslyšelo jeho výzvu, aby se  vrátili z ciziny pomoci našemu zdravotnictví? Zatím jsou čísla slabá a Kubek chápe, že odejít z práce v zahraničí není tak jednoduché. Je vděčný ale i za pomoc desítek doktorů. „Neočekával jsem, že se vrátí tisíce lékařů, kteří v uplynulých letech odešli. Bylo by dobré poučení, že zdravotnictví není černá díra a investice jsou důležité. Zatím se ozvalo, a je to záležitost několika málo dní, 16 kolegů. Jedná se například o anesteziology nebo kolegy z intenzivní péče,“ shrnul výsledky výzvy Kubek-

Apel na české doktory v cizině zveřejnila Česká lékařská komora minulou středu „Vraťte se, prosím, na čas domů pomoci našemu zdravotnictví. Situace je opravdu vážná, a proto se jako prezident České lékařské komory tímto obracím na všechny lékaře a lékařky, kteří v uplynulých letech odešli pracovat do zahraničí a mají potřebnou kvalifikaci i zkušenosti, aby se, pokud to jejich pracovní a rodinná situace dovolí, alespoň na čas vrátili domů a pomohli svým bývalým kolegům v našich nemocnicích," píše se ve výzvě.  

Někteří lékaři ale rovnou avizovali, že se do Česka určitě nevrátí. Někteří vzkázali, že svoji pomoc nabízeli už na jaře, ale nedočkali se ani slušné odpovědi. Jiní doktoři uvedli, že se nechtějí otočit zády ke svým zaměstnavatelům a pacientům, které léčí v cizině. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

 

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu