Situace je zoufalá. Lékaři předložili černý scénář a přidali radu, která by pomohla šíření zpomalit

Domácí 15. října 2020 | 06:22 — Ilona Cílková
Česko hlásí další rekord. Ve středu přibylo v Česku 9 544 prokázaných případů covidu-19. Dosavadní maximum z minulého týdne bylo o 927 nižší. Lékaři varují před italským či newyorským scénářem, kdy se bude rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne. Radí osobní lockdown a prosí lidi, aby situaci brali vážně.
Další 3 fotografie v galerii
Noste roušky i venku, nabádají lékaři / Depositphotos

Přední čeští vědci a lékaři varují veřejnost před černým scénářem. „V pondělí 12. října byl rekordní počet nově hospitalizovaných, a to téměř 400. Od začátku září do středy kopíruje s naprostou přesností exponenciální růst. Exponenciálně roste i počet kritických případů a zároveň exponenciálně roste počet nakažených lékařů a sester. Toto vše znamená, že opatření zavedená v průběhu září nefungovala, nebo spíše nebyla dodržována tak, aby fungovala," upozorňuje přední čeští vědci a lékaři ve své výzvě.

Důrazně apelují na obyvatele a doporučují osobní lockdown i nošení roušky i venku. „Zaveďte osobní lockdown. Mezi lidi vycházejte jen v nejnutnějších případech, například kvůli péči o blízké. Neshlukujte se. Minimalizujte fyzický kontakt se všemi lidmi mimo vaši domácnost," píší ve své výzvě.

Vědci vyzývají obyvatele, aby nevěřili dezinformačním webům a konspiračním teoriím, které riziko zlehčují či popírají. „To, co uděláme či neuděláme teď, rozhoduje o tom, kolik lidí bude za měsíc vážně nemocných nebo bude umírat. Nehrajme ruskou ruletu s osudem našich blízkých," píší ve své výzvě. Pod výzvou jsou podepsáni přední čeští vědci a lékaři, jako hlavní epidemiolog IKEM Praha Petr Smejkal, prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka či jaderná fyzička Dana Drábová.

Že je situace vážná dokládá i výzva prezidenta ČLK Milana Kubka. Ten se na svém facebookovém profilu obrací na všechny lékaře a lékařky, kteří v uplynulých letech odešli pracovat do zahraničí a mají potřebnou kvalifikaci i zkušenosti, aby se, pokud jim to situace dovolí, alespoň na čas vrátili domů a pomohli svým bývalým kolegům v českých nemocnicích.

„Pokud je dnes nemocných zdravotníků 5 500, za deset dní jich bude 11 000, za dvacet dní možná 22 000 a za měsíc by jich mohlo být 44 000. A to by byla katastrofa, které se musíme snažit zabránit doslova za každou cenu," píše Kubek. Podle něj české zdravotnictví v tuto chvíli nejnaléhavěji potřebuje anesteziology a lékaře kvalifikované pro poskytování intenzivní péče. 

Lidé by měli dodržovat základní hygienická pravidla pod zkratkou 3R - kromě nošení roušek je to pravidelné mytí rukou a dodržování dvoumetrových rozestupů a nezdržovat se zbytečně v uzavřených prostorech. Koronavirus drtí Česko. Černý scénář hrozí v horizontu pěti dnů.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu