Koronavirus drtí Česko. Černý scénář hrozí v horizontu pěti dnů

Domácí 11. října 2020 | 09:15 — Ilona Cílková
Pokud budou počty nově infikovaných dál růst, hrozí uzavření země podobně jako na jaře. Premiér Andrej Babiš připustil, že Česko bude muset přistoupit k zásadnímu omezení života lidí i ekonomiky. Otázkou jen zůstává od kdy a na jak dlouho.
Další 3 fotografie v galerii
Do kolapsu zdravotnictví zbývá podle Flegra pět dnů / Depositphotos

Země by se tak inspirovala blízkovýchodním Izraelem, který jej ve druhé vlně pandemie koronaviru vyhlásil jako první. Výsledky lockdownu v Izraeli se ale ukazují až téměř po třech týdnech od jeho zavedení. Izrael vyhlásil celostátní karanténu 18. září. Tehdy v devítimilionovém státě přibývalo zhruba mezi třemi až pěti tisíci nově nakaženými denně. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua se pro kompletní uzavření rozhodla, když v zemi přibylo během jednoho dne přes šest tisíc infikovaných koronavirem.

Po zavedení celostátní karantény v Izraeli denní počty nakažených stále rostly. Po pěti dnech dokonce padl rekord 11 tisíc nově nakažených. Přírůstky infikovaných kolem 8 000 denně pak trvaly až do konce září. Teprve pak se do statistik promítlo radikální opatření a čísla začala pomalu klesat. Neznamená to ovšem, že by měl židovský stát vyhráno. Spíš jde o důkaz, že se země vydala správným směrem. Přísná opatření proto zůstanou v platnosti nejméně do poloviny října.

Kdy přijde lockdown v Česku? Podle biologa a parazitologa Jaroslava Flegra musí přijít hned. Do kolapsu zdravotnictví zbývá pět dnů. Flegr to řekl pro CNN Prima NEWS. Podle něj musí do té do doby vláda vyhlásit lockdown, protože jinak Českou republiku už nic nezachrání. Za zhoršenou epidemickou situaci, kdy každým dnem rapidně přibývá počet nově nakažených, prý mohou politici, kteří chtěli uspět v říjnových krajských a senátních volbách a problém před těmito volbami schválně zametali pod koberec.

„Myslím, že máme ještě tak pět dnů, abychom se vyhnuli absolutnímu kolapsu zdravotnických zařízení. Máme čtyři tisíce lidí propuštěných z nemocnic a devět set mrtvých, takže každý pátý, kdo se dostane do nemocnice, zemře. Žádný zdravotnický systém tohle nemůže vydržet," okomentoval současný vývoj pandemie Flegr.

Za celou zhoršující se situaci mohou podle Flegra politici, kteří „chtěli dobře dopadnout ve volbách a zametali pod koberec katastrofu, která se na nás řítí". O opatření, která v pátek představil ministr zdravotnictví, si Flegr myslí, že jsou nedostatečná. „Do patnácti dnů tady musí dojít ke kolapsu společnosti. Kdo tohle dopustil, měl by být trestně stíhaný."

Sám Flegr si další přesný vývoj predikovat plně netroufl, to už je prý hlavně na politolozích a sociolozích, aby řekli, jak se bude vláda a společnost chovat. „Lidé, kteří uvidí plačící doktory, tak přestanou vycházet ven a udělají si lockdown. Skutečně dojde spontánně k zastavení života," myslí si biolog. Jak je situace vážná, podle něj pozná i epidemiologický laik, když se podívá na podrobná čísla, která zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví. Situace v Česku je vážná, zpřísněte opatření, vyzývá epidemiolog.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu